Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Κλέφτες συντάξεων και αξιοπρέπειας


Τώρα που έφθασε η ώρα η «κυβέρνηση των τριών» – Παπανδρέου, Σαµαράς και Καρατζαφέρης – να προχωρήσει σε αυτό που ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουµάνης ονοµάζει «ολοκλήρωση της ασφαλιστικής µεταρρύθµισης», καλό είναι να θυµηθούµε τι διαπιστώθηκε και δεν έγινε τα τελευταία δύο χρόνια στον χώρο των Ταµείων ώστε να αποτραπεί η εκ νέου περικοπή των συντάξεων.

1. Οταν το 2009 και ως τα µέσα του 2010 οι επιχειρήσεις ήταν ακόµη ζωντανές και οργίαζε η εισφοροδιαφυγή µε τη «µαύρη εργασία» των µεταναστών, δεν εισπράχθηκε ούτε ένα ευρώ αφού κανείς δεν ζήτησε τα χαµένα ένσηµα και πολύ περισσότερο κανείς δεν διώχθηκε.

2. Η διοίκηση του ΙΚΑ χρειάστηκε δύο χρόνια για να διαπιστώσει ότι 27.000 Ελληνες συνέχιζαν να εισπράττουν (άγνωστο για πόσους µήνες ή πόσα χρόνια) τη σύνταξη του άντρα ή της γυναίκας τους που πέθανε ή, ακόµη χειρότερα, των γονιών τους που έσβησαν. Και χρειάστηκε να έρθει η τρόικα µε την απογραφή συνταξιούχων για να καταλήξει στο συµπέρασµα της µεγάλης κλοπής, όταν η τελευταία διοίκηση του ΙΚΑ επί Ν∆, υπό τον καθηγητή κ. Γιώργο Μέργο, είχε ανακοινώσει τότε ότι πάνω από 5.000 συντάξεις δίνονται σε αποβιώσαντες (!), χωρίς βέβαια να κάνει και αυτή τίποτε. 3. Η διοίκηση του ΟΓΑ χρειάστηκε δύο χρόνια για να διαπιστώσει ότι πάνω από 17.000 αγροτικές συντάξεις καταβάλλονται σε µετανάστες – οι περισσότερες εκ των οποίων µε πλαστές βεβαιώσεις από δήµους που καταργή θηκαν ή συγχωνεύθηκαν µε τον «Καλλικράτη».

4. ∆ύο ολόκληρα υπουργεία, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και το υπουργείο Υγείας, χρειάστηκαν δύο χρόνια για να διαπιστώσουν ότι το ποσοστό αναπήρων συνταξιούχων είναι σχεδόν τριπλάσιο (πάνω από 25%) στην Κρήτη όταν ο µέσος όρος στην Ελλάδα είναι 9% και ότι στη Ζάκυνθο, µε 35.000

κατοίκους, υπάρχουν 700 τυφλοί (!) που παίρνουν σύνταξη. Οι περισσότεροι µάλιστα «τυφλώθηκαν» σε προεκλογικές περιόδους. Κάτι ανάλογο υποψιάζονται ότι συµβαίνει στην Κεφαλλονιά, στην Αρτα, στα Γρεβενά, στην Αµφισσα, στη Φλώρινα, στη Σπάρτη, στη Σάµο, στη Χίο, στο Καρπενήσι και, όπως προαναφέραµε, σε όλη την Κρήτη. Παντού άρχισαν έρευνες αλλά κατόπιν... χρεοκοπίας.

Αυτό που αποµένει τώρα είναι ο καταλογισµός και η απόδοση των ευθυνών όχι σε αυτούς που έπαιρναν τη σύνταξη αλλά σε αυτούς που την έδιναν κλέβοντας όχι µόνο τις συντάξεις αλλά και την αξιοπρέπεια των Ελλήνων. Και σε αυτούς που εξακολουθούν να έχουν την ευθύνη από πολιτικές ή διοικητικές θέσεις στα Ταµεία για την ανεπάρκειά τους ή τη σκοπιµότητα που κρύβεται πίσω από την πρωτοφανή αυτή κατάσταση που στοίχισε εκατοµµύρια στους έλληνες φορολογουµένους και το κυριότερο ασφαλισµένους στα Ταµεία που βλέπουν τον µισθό τους ή τη σύνταξή τους να κόβεται.

Τον λόγο έχει η ∆ικαιοσύνη...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου