Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Οι Κνίτες του Μνημονίου .


Οι Κνίτες του Μνημονίου


Το εγχώριο σύστημα του παρεοκρατικού, κρατικοδίαιτου καπιταλισμού παίζει τα ρέστα του σήμερα για την υπερψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης . Τα δέλτια ειδήσεων των διαπλεκόμενων καναλιών ουρλιάζουν πως αν δεν ψηφισθεί το νέο Μνημόνιο θα έρθει η Συντέλεια του Κόσμου, θα γίνουμε Ζιμπάμπουε, θα βγάλουμε ουρές και κέρατα , θα κατέβουν οι εξωγήινοι . Κατανοητή η αγωνία τους. Τα λεφτά είναι πολλά. Και μπορεί τα 130 δισεκατομμύρια του νέου δανείου να βουλιάξουν την Ελλάδα ακόμη πιο βαθιά μέσα στη δίνη του χρέους, όμως τουλάχιστον δίνουν ελπίδες στους στυλοβάτες του κλεπτοκρατικού μας συστήματος πως θα την γλυτώσουν με τις μικρότερες δυνατές απώλειες και τις λιγότερες δυνατές αλλαγές . Αλλά σε αυτό το άρθρο δεν θα ασχοληθώ με την ντόπια κλεπτοκρατία . Θα ασχοληθώ με όσους , ειλικρινά και καλοπροαίρετα, πιστεύουν πως το Μνημόνιο είναι το καλύτερο πράγμα που συνέβη στον Ελληνισμό από την εποχή του Κολοκοτρώνη και πως είναι το μοναδικό μέσο για να πραγματοποιηθούν , επιτέλους, στη χώρα μας οι τόσο αναγκαίες μεταρρυθμίσεις . Θα ασχοληθώ με τους Κνίτες του Μνημονίου, που ενώ βλέπουν πως η πολιτική τους δεν οδηγεί πουθενά, πως όλες οι εκτιμήσεις τους τα τελευταία δύο χρόνια έχουν διαψευσθεί από την ίδια την πραγματικότητα, παρόλα αυτά επιμένουν πεισματικά, δογματικά και ξεροκέφαλα στο ίδιο λάθος.

Τους Κνίτες του Μνημονίου , τα τελευταία δύο χρόνια, τους βλέπετε, τους ακούτε και τους διαβάζετε πάντου. Στις εφημερίδες , στα κανάλια, στους ραδιοφωνικούς σταθμούς , στο ίντερνετ . Μπορεί οι απόψεις τους να είναι μια ισχνή μειοψηφία μέσα στην ελληνική κοινωνία αλλά είναι τα "αγαπημένα παιδιά" των ΜΜΕ. Κάποιοι από αυτούς είναι δημοσιογράφοι, άλλοι οικονομολόγοι, καθηγητές πανεπιστημίου, μπλόγκερς . Όπου σταθούν και όπου βρεθούν, δεν κουράζονται να πλέκουν το εγκώμιο του Μνημόνιου. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι πρώην αριστεροί που αντικατέστησαν, εν μια νυκτί,το "Κεφάλαιο" του Μαρξ με το Μνημόνιο και νομίζουν πως έγιναν φιλελεύθεροι. Βέβαια, στην πραγματικότητα, εξακολουθούν να έχουν τα ίδια μαύρα μεσάνυχτα για το πώς λειτουργεί η οικονομία αφού η οικονομική τους φιλοσοφία συνοψίζεται σε τέσσερις λέξεις : "Ό,τι πούν οι Βρυξέλλες"

Οι Κνίτες του Μνημονίου είναι οι ίδιοι άνθρωποι που μας καθησύχαζαν πως το κούρεμα δεν είναι απαραίτητο και πως το ελληνικό χρέος του 160% είναι απόλυτα διαχειρίσιμο. Αυτά έλεγε ο Όλι Ρεν, αυτά έλεγαν κι αυτοί. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που μετά από κάθε ευρωπαϊκή Σύνοδο, πανηγύριζαν επειδή , τάχα, οι σοφοί γραφειοκράτες και πολιτικοί της Ε.Ε. είχαν δώσει την οριστική λύση στο ευρωπαϊκό και ελληνικό πρόβλημα. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που το Μαϊο του 2010, μας διαβεβαίωναν πως το Μνημόνιο θα ασκήσει την απαραίτητη πίεση στους πολιτικούς μας, ώστε να γίνουν , επιτέλους, οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Και όταν το καλοκαίρι του 2011 οι ελπίδες τους είχαν πια διαψευσθεί μας πούλησαν ένα καινούργιο παραμύθι : όσα δεν είχε καταφέρει το Μνημόνιο, θα τα κατάφερνε η νέα Βίβλος του εκσυγχρονισμού, το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα . Και σήμερα, που τίποτε από όλα αυτά δεν έγινε, μας ζητούν, με περισσό θράσος, να πούμε ναι στο νέο Μνημόνιο, που , τάχα, θα μας φέρει στη Γη της εκσυγχρονιστικής επαγγελίας και θα κάνει πραγματικότητα όσα δεν μπόρεσαν να γίνουν τα τελευταία δύο χρόνια!

Σήμερα, όλοι ξέρουμε πια πως το Μνημόνιο ,στο οποίο στηρίξαν όλες τους τις ελπίδες οι Κνίτες του εκσυγχρονισμού , ήταν μια απόλυτη αποτυχία. Οι μεταρρυθμίσεις κόλλησαν, καμιά ιδιωτικοποίηση δεν έγινε, το άνοιγμα των επαγγελμάτων ήταν μαϊμού, οι κρατικές δαπάνες αυξήθηκαν, το δημόσιο χρέος εκτοξεύτηκε, η χώρα βουλιάζει όλο και πιο βαθιά μέσα στην ύφεση, χωρίς καμιά ελπίδα για το μέλλον. Όπως γράφαμε στο "ΜπλεΜήλο", από την πρώτη στιγμή, η θεωρία πως τα δάνεια μπορούν να αγοράσουν μεταρρυθμίσεις, έχει πολλές αδυναμίες. Όπως έγινε και σε άλλες χώρες, έτσι και στην Ελλάδα, οι ντόπιες ελίτ χρησιμοποίησαν τα δισεκατομμύρια του Μνημονίου για να διασώσουν το παρασιτικό και διεφθαρμένο Μεγάλο Κράτος. Επιπλέον, όπως όλοι πια αντιλαμβάνονται, το ελληνικό δημόσιο χρέος δεν είναι διαχειρίσιμο. Όμως, το κούρεμα που προβλέπει το νέο Μνημόνιο είναι ανεπαρκές αφού ταυτόχρονα θα μας φορτώσει με νέα δάνεια από την ΕΕ και το ΔΝΤ και έτσι , στην καλύτερη περίπτωση, το 2020 το χρέος μας θα βρίσκεται στα επίπεδα που είχε το 2010 όταν υπογράψαμε το πρώτο Μνημόνιο! Και όμως οι Κνίτες μας, προσκολλημένοι στις δογματικές εμμονές τους, δεν έχουν διδαχθεί τίποτε από το παρελθόν και δίνουν αγώνα υπέρ μιας ακόμη δανειακής σύμβασης, που όπως και οι προηγούμενες, θα διαιωνίσει την καλαβριοποίηση της Ελλάδας, το πάγωμα των μεταρρυθμίσεων και το μη διαχειρίσιμο χρέος. Και μάλιστα, οι ίδιοι άνθρωποι που έπεσαν έξω σε όλες τις εκτιμήσεις τους τα τελευταία δύο χρόνια , αντί σήμερα να κάνουν την αυτοκριτική τους , μιλάνε με ύφος χιλίων καρδιναλίων λες και έχουν δικαιωθεί από τις εξελίξεις , λοιδωρούν όποιον έχει διαφορετική άποψη και διεκδικούν το μονοπώλιο της λογικής και της υπευθυνότητας.

Ευτυχώς, πέρα από κάποιους σαλονάτους "διανοούμενους" του Κολωνακίου και της Εκάλης, δεν πείθουν πια κανέναν . Δυστυχώς, όμως, μαζί με τους εαυτούς τους έχουν απαξιώσει και την υπόθεση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα.

http://www.blemilo.com/2012/02/blog-post_569.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου