Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Ποιά αριστερά; Πάμε σε Βουλή με Βορίδη υπουργό, Καρατζαφέρη στην Βουλή, Καμμένο στην Βουλή, Μιχαλολιάκο στην Βουλή;


Πολύ παραφιλολογία έχει αναπτυχθεί τον τελευταίο καιρό σχετικά με την άνοδο της αριστεράς στην κοινωνία και το πώς αυτή θα αντιπροσωπευτεί στην επόμενη Βουλή. Είναι όμως πραγματικά αυτό το διακύβευμα των επόμενων εκλογών; Θα είναι η άνοδος των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜ.ΑΡ. η πραγματική ανατροπή της επόμενης Βουλής;
Ας δούμε τα πράγματα όμως με ένα ψύχραιμο μάτι, μακρυά από κομματικές σκοπιμότητες, μακρυά από τα παραμορφωτικά γυαλιά των προσωπικών σχεδιασμών διαφόρων "προσωπικοτήτων". Η πραγματική ανατροπή των επόμενων εκλογών είναι η "έξοδος" από το γκέτο των φέροντων πατριωτικό λόγο, όποια μορφή και διάσταση και εάν παίρνει αυτός. Ανεξαρτήτως από τις διαφορές τους στα οικονομικά ζητήματα, τις λύσεις που προτείνουν και την εχθρική ρητορική του ενός προς τον άλλον, βλέπουμε το συγκεκριμένο φαινόμενο να γιγαντώνεται.
Πάμε προς μία βουλή όπου ο πατριωτικός χώρος εκπροσωπείται σε αρκετά επίπεδα. Από την μία μια ΝΔ με Σαμαρά, Βορίδη και ίσως Άδωνι Γεωργιάδη, από την άλλη το κόμμα του Πάνου Καμμένου που σαφώς έχει έναν πατριωτικό λόγο, φυσικά ο ΛΑΟΣ του Γ. Καρατζαφέρη που παρόλες τις απώλειές του ακόμη δείχνει να διατηρεί μια σταθερά στο 4% και τέλος η Χρυσή Αυγή του Ν. Μιχαλολιάκου που από ό,τι φαίνεται σπάει το φράγμα του 3%.
Σαφώς ο κάθε ένας από αυτούς φροντίζει με όποιον τρόπο μπορεί να δηλώνει ότι όλοι οι υπόλοιποι είναι από "προδότες" έως "αλήτες" και ούτω καθ' εξής. Αυτό όμως είναι στο πλαίσιο της πολιτικής αντιπαλότητας και ως γνωστόν ο "πολιτικός πολιτισμός" στην Ελλάδα και ειδικά όσον αφορά στον πατριωτικό χώρο, όπου ο φανατισμός και ο μέχρι ενός σημείου "μεσσιανισμός" είναι ευρύτατα διαδεδομένος.
Η ουσία όμως είναι ότι μπορούμε πλέον να μιλάμε ξεκάθαρα για μία φάση πολυεκπροσώπησης του πατριωτικού χώρου στα πολιτικά πράγματα. Κάτι το οποίο δεν είναι απαραίτητα κακό, εάν λάβουμε υπ' όψιν μας ότι στο πρόσφατο παρελθόν η "αποκλειστική εκπροσώπηση" είχε σαν αποτέλεσμα το "παλαντζάρισμα" των πατριωτικών απόψεων. Καλύτερα λοιπόν πολυφωνία που ίσως έχει ως αποτέλεσμα το ... τράβηγμα των διαφόρων "τάσεων" όσο το δυνατόν πιο κοντά στα αιτήματα του κόσμου που αποτελεί τον πατριωτικό χώρο. Προς το παρόν οι περισσότεροι ασχολούνται με "κωλοτούμπες", με βιντεάκια του τύπου "έξω οι ναζί", με ψαξίματα της κομματικής πορείας του καθενός αλλά και με τις "κομματικές προδοσίες".
Αυτά όμως δεν είναι η ουσία. Η ουσία είναι η παρέμβαση του πατριωτικού χώρου. Και αυτήν μένει να τις δούμε μετά τις εκλογές. Φανταστείτε το κλάμα των αριστερών την επόμενη ημέρα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου