Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Έπεσε η μάσκα του "ειρηνοποιού" Ερντογάν

Επανέλαβε τη θέση του ΥΠΕΞ του ότι θα παγώσουν οι σχέσεις της χώρας του με την Ε.Ε., αν αναλάβει η Κυπριακή Δημοκρατία μόνη την Προεδρία της Ε.Ε. Από χθες το απόγευμα βρίσκεται στα κατεχόμενα για την «επέτειο» της εισβολής.Ξεπέρασε κάθε όριο ανοχής ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Εμφανίστηκε, εκ νέου, αδιάλλακτος σε ό,τι αφορά την επίλυση του Κυπριακού και του περιεχομένου της. Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, χθες, ξεκαθάρισε πως δεν αποδέχεται αποχώρηση στρατευμάτων, άνοιγμα Βαρωσίων, καθώς και συζήτηση για τη Μόρφου. 

Παράλληλα επανέλαβε και τη θέση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, για πάγωμα των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας κατά την Κυπριακή Προεδρία. Παράλληλα δήλωσε πως αισθάνεται ντροπή επειδή συνομιλεί με τους Ε/κ, ενώ ερχόμενος στα κατεχόμενα χλεύασε την πλευρά μας για το χάλι μας, όπως είπε, να ζητήσουμε ηλεκτρικό ρεύμα από τα κατεχόμενα.
Όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή», ο Ερντογάν, μιλώντας σε Τουρκοκύπριους δημοσιογράφους και αναφερόμενος στο θέμα της Ε.Ε. και της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, τόνισε με απύθμενο θράσος πως «κατά την Προεδρία της Νότιας Κύπρου -όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία- στην Ε.Ε. δεν πρόκειται να συνομιλήσουμε». Κατά την περίοδο αυτή, υπέδειξε, οι σχέσεις με την Ένωση θα παγώσουν. «Επί έξι μήνες δεν θα υπάρχουν σχέσεις Τουρκίας - Ε.Ε. Εμείς απλώς θα παρακολουθούμε από την Τουρκία τη διαδικασία», τόνισε. 


Δεν συνομιλούμε με κράτος που δεν αναγνωρίζουμε
«Δεν τίθεται θέμα να συνομιλήσουμε με τους Ελληνοκύπριους», «δεν συνομιλούμε με χώρα που δεν αναγνωρίζουμε», σημείωσε. Θεωρούμε ντροπή, είπε, «για μας, ακόμη και το ότι βρισκόμαστε στο ίδιο τραπέζι μαζί τους στον ΟΗΕ». Θα δούμε, συμπλήρωσε, αν θα τελειώσει αυτή η ιστορία το 2012. «Εάν δεν τελειώσει, θα δούμε τι θα κάνουμε», υπέδειξε. «Το γνωρίζουν και οι ίδιοι. Δεν αναγνωρίζουμε την Ε.Ε. ως συνομιλητή στο Κυπριακό. Η Ε.Ε. επιχειρεί να μεταφέρει το θέμα στο δικό της έδαφος. Εμείς όμως λέμε ότι αυτό θα γίνει στο έδαφος του ΟΗΕ και αυτό ενοχλεί την Ε.Ε.», τόνισε εκ νέου.
Κανείς να μην περιμένει, συνέχισε ο Τούρκος Πρωθυπουργός, να δείξουμε καλές προθέσεις όσο αντιμετωπίζουμε κακές προθέσεις. Θα περιμένουν πολύ, υπέδειξε, στο θέμα του ανοίγματος των Βαρωσίων. «Αντιμετωπίζουμε την απειλή του αδιεξόδου και ελπίζω η τέταρτη τριμερής συνάντηση στη Νέα Υόρκη να ανοίξει το δρόμο», είπε, και έκανε λόγο για “αναγνώριση” των κατεχομένων, τονίζοντας ότι «υπάρχουν διάφορες εναλλακτικές λύσεις που μπορούμε να αποφασίσουμε μαζί με τους Τ/κ αδελφούς μας». Δηλαδή, σημείωσε, αν χρειαστεί, η διαδικασία θα σταματήσει. «Τι θα κάνουμε, δηλαδή, αν δεν προχωρά;», τόνισε.
Αδιάλλακτος εμφανίστηκε, δε, και στο θέμα της αποχώρησης στρατευμάτων. «Οι στρατιώτες μας έχουν πέσει νεκροί και έχουν τραυματιστεί στην Κύπρο», είπε, και συνέχισε αναφέροντας πως «μας λένε αν μπορούμε να αποσύρουμε ένα μέρος της στρατιωτικής δύναμης». Όχι, τόνισε, δεν θα το κάνουμε. «Στο σχέδιο Ανάν είχαμε δεχθεί την αποχώρηση», υπέδειξε, αλλά, σημείωσε, «δεν το δέχθηκαν και έχασαν οι ίδιοι. Τώρα δεν ξέρω αν μπορεί να γίνει το ίδιο. Θα πρέπει να το συζητήσουμε εκ νέου».


Η Μόρφου ανήκει στη «Βόρεια Κύπρο»
Αρνητικά είδε ο Ερντογάν και το θέμα επιστροφής της Μόρφου, αφού, όπως δήλωσε, «θα είμαι Πρωθυπουργός για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Για μένα δεν υπάρχει πλέον θέμα Μόρφου. Δεν προσεγγίζω το θέμα όπως στο σχέδιο Ανάν. Η Μόρφου ανήκει στη Βόρεια Κύπρο. Δεν μπορεί να γίνει η παραμικρή κίνηση και στο Ριζοκάρπασο. Εάν θέλουν να έλθουν για τις λειτουργίες, ας έλθουν. 


Έχουν αλλάξει οι συνθήκες που ίσχυαν στο σχέδιο Ανάν. Η στάση μας στο τραπέζι θα είναι διαφορετική».
Σύμφωνα με τον ίδιο, θα «πρέπει να γίνει αποδεκτή μία λύση με δύο κοινότητες και δύο ισότιμα κράτη». Αν δεν το δεχθούν, συνέχισε, «αυτό είναι δικό τους θέμα». Ο χρόνος πιέζει, τόνισε. «Η Βόρεια Κύπρος τήρησε το λόγο της. Στο δημοψήφισμα η Βόρεια Κύπρος είπε ναι με 65% και οι Ελληνοκύπριοι όχι με 75%». «Το έθνος αυτό», συνέχισε, «δεν σκύβει το κεφάλι. Δεν τίθεται θέμα να κάνουμε υποχώρηση σε κανένα σημείο. Μην περιμένει κανείς κάτι τέτοιο».


Άρση εμπάργκο - Άνοιγμα λιμανιών
Ακόμη, ως προς το θέμα ανοίγματος των τουρκικών λιμανιών στην Κύπρο, επανέλαβε τη θέση της τουρκικής πλευράς για ταυτόχρονη άρση του «εμπάργκο». «Αυτά θα είναι ταυτόχρονα», υπέδειξε. «Αν το δέχονται, να το κάνουμε», είπε. Κατά τη Φινλανδική Προεδρία στην Ε.Ε., τόνισε, «εμείς το είχαμε προτείνει, αλλά η Προεδρία δεν μπόρεσε να πείσει τις χώρες-μέλη της Ε.Ε.». Αναφερόμενος, τέλος, στο θέμα ύδρευσης και ηλεκτροδότησης των κατεχομένων, είπε πως σε τρία χρόνια θα έχει ολοκληρωθεί το έργο της υδροδότησης και πρόσθεσε ότι «μπορεί να γίνει και η ηλεκτροδότηση με υποθαλάσσιους αγωγούς».


Γεννάτε για να μη... στέλνουμε εποίκους
Πέραν αυτών, ο Ερντογάν, στο πλαίσιο γεύματος στην Άγκυρα με Τ/κ δημοσιογράφους, επ’ αφορμή της χθεσινής άφιξής του στα κατεχόμενα, όπως μετέδωσε η ηλεκτρονική εφημερίδα «Χαμπερκιπρίς», κατά τη συζήτηση διαφόρων ζητημάτων προέκυψε θέμα σχετικά με τις γεννήσεις στα κατεχόμενα. Ρώτησε τους δημοσιογράφους πόσα παιδιά έχουν ο καθένας και όταν έφθασε η σειρά της αρθρογράφου της εφημερίδας Γενί Ντουζέν, Αϊσού Μπασρί, που του απάντησε ότι δεν έχει παιδιά, τη ρώτησε, εκ νέου, πόσα χρόνια είναι παντρεμένη. 
Η δημοσιογράφος απάντησε 7, με τον Ερντογάν να προβαίνει στο εξής σχόλιο: «Επτά χρόνια και κανένα παιδί; Και δεν γεννάτε και αντιδράτε στο να μεταφέρουμε πληθυσμό;». Εάν δεν θέλετε να μεταφέρουμε πληθυσμό, υπέδειξε, ας γεννάτε. «Εδώ (στην Τουρκία) υπάρχει ανάγκη για 3 (παιδιά), αλλά στην Κύπρο προβλέπω 4, γιατί υπάρχει ανάγκη για κόσμο», τόνισε.


Δεν μας ενδιαφέρει τι σκέφτεται η Ε.Ε.
Ο Τούρκος Πρωθυπουργός, ακόμη, κατά την αναχώρησή του από την Άγκυρα και ερωτηθείς σχετικά με τις δηλώσεις του για το Κυπριακό και την Ε.Ε., με θρασύτητα απάντησε ότι «αυτό είναι η οριστική στάση και αποφασιστικότητα της κυβέρνησής μας». «Πώς μπορούμε να θεωρήσουμε αποδεκτή την ένταξη της ελληνοκυπριακής διοίκησης στην Ε.Ε. και να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι ή να δεχθούμε την προεδρία τους στην Ε.Ε., από τη στιγμή που δεν αναγνωρίζουμε την ελληνοκυπριακή διοίκηση;», διερωτήθηκε. Δεν μας ενδιαφέρει, σημείωσε, τι θα σκεφτεί η Ε.Ε. «Ας το σκεφτόταν όταν δεχόταν ως μέλος την ελληνοκυπριακή διοίκηση», υπέδειξε. «Έκαναν λάθος και δεν μας φέρθηκαν έντιμα», τόνισε. 


«Δεν υπάρχει ανεξάρτητο κράτος με το όνομα Κύπρος. Η εισβολή του 1974», είπε με θράσος, «διασφάλισε την υπόσταση, την ασφάλεια, τα δικαιώματα και την ελευθερία του τουρκοκυπριακού λαού, έφερε ειρήνη, δημοκρατία και σταθερότητα στην Κύπρο και στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε, ενώ, αναφερόμενος στη διαδικασία των συνομιλιών, δήλωσε πως «στους επόμενους μερικούς μήνες που απομένουν, θέλουμε να ξέρουμε ποια θα είναι τελικά η έκβαση της διαδικασίας των συνομιλιών». Δεν μπορούμε, υπέδειξε ο Ερντογάν, να κρατάμε επ' αόριστον άλυτο το πρόβλημα της Κύπρου. «Η Κύπρος πρέπει να καταλήξει στο συμβιβασμό», τόνισε. 


Γελούν στη ράχη μας για το «ρεύμα»
Εξάλλου, φθάνοντας στα κατεχόμενα, ο Τούρκος Πρωθυπουργός δήλωσε πως δεν υπάρχει οτιδήποτε ως Κυπριακή Δημοκρατία στην Κύπρο. Υπάρχει, υπέδειξε με θράσος, νότια Ε/κ διοίκηση και η ΤΔΒΚ. Παράλληλα χλεύασε την ελληνοκυπριακή πλευρά και για την τραγωδία στο Μαρί που μας ώθησε, όπως είπε, στην εξασφάλιση ρεύματος από τα κατεχόμενα και έκανε λόγο για «χάλι της ε/κ πλευράς». Απευθυνόμενος, δε, στους Τ/κ αδελφούς του, όπως τους προσφώνησε, είπε πως έδωσαν ένα μάθημα-γροθιά στην ε/κ πλευρά με το να συναινέσουν παραχωρώντας μας ηλεκτρικό ρεύμα.
Αξίζει δε να σημειωθεί πως, για την ασφαλή υποδοχή του στα κατεχόμενα, επιστρατεύθηκαν 2000 «αστυνομικοί» και ακροβολιστές κατά μήκος του δρόμου απ’ όπου θα περνούσε. Ακόμη, εντεταλμένοι της Άγκυρας ματαίωσαν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, κατέστρεψαν πανό και πλακάτ και προέβησαν σε συλλήψεις. 


Καταδίκασαν τις δηλώσεις τ/κ κόμματα
Σε μιαν άλλη εξέλιξη, σώματα και οργανώσεις στα κατεχόμενα, με δηλώσεις και ανακοινώσεις τους καταδίκασαν τις δηλώσεις Ερντογάν, υπογραμμίζοντας ότι οι απειλές που εκτόξευσε υποδηλούν πως η Άγκυρα επιθυμεί, πλέον, λύση πέραν του Σχεδίου Ανάν. Στις δηλώσεις τους, ακόμα, έκαναν λόγο πως οι αναφορές του τορπιλίζουν τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.

Σημερινή


http://greeknation.blogspot.com/2011/07/blog-post_4474.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου