Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Αποσύρεται διάταξη για το αδίκημα της διακίνησης λαθρομεταναστών


τοιμος να αποσύρει διάταξη, με την οποία υποβιβάζεται το αδίκημα της παράνομης διακίνησης λαθρομεταναστών από κακούργημα σε πλημμέλημα, φέρεται να είναι ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, καθώς αντιδρούν έντονα, για μια ακόμη φορά, η ΝΔ και ο ΛΑΟΣ.

22:16 6/2
Text SizeΜεγαλύτερα ΓράμματαΜικρότερα Γράμματαmail toΕκτυπώστε το Αρθρο
Αποσύρεται διάταξη για το αδίκημα της διακίνησης λαθρομεταναστών
Κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου, σήμερα, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Βουλής, ο υπουργός διαπίστωσε την αντίθεση του Αθανάσιου Πλεύρη του ΛΑΟΣ και του Γ. Αποστολάκου της ΝΔ, στη διάταξη με την οποία υποβιβάζεται το αδίκημα της παράνομης διακίνησης λαθρομεταναστών από κακούργημα σε πλημμέλημα.

«Αν εσείς επιμένετε πως αυτό είναι το κεντρικό πρόβλημα και πρέπει να αντιμετωπιστεί με αδιέξοδα, εγώ δεν θα επιμείνω και δεν θα δώσω δικαιώματα σε σχέση μ' αυτά τα ζητήματα» ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης.
Ο κ.Παπαϊωάννου επανέλαβε (όπως άλλωστε και ο προκάτοχός του στο παρελθόν) πως η επίμαχη διάταξη αποτελεί αίτημα προερχόμενο από το δικαστικό Σώμα - και συγκεκριμένα από το Εφετείο της Θράκης, την Εισαγγελία της Κέρκυρας και τον Άρειο Πάγο - καθώς με τον τρόπο αυτό, διευκολύνεται η παραπομπή των κατηγορούμενων σε αυτόφωρο και η άμεση φυλάκισή τους (σε περίπτωση καταδίκης) χωρίς εξαγορά και χωρίς στην ουσία να υφίσταται διαφορά στο χρόνο παραμονής τους στη φυλακή.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης παρατήρησε εξάλλου, πως σε όλες τις αναμορφώσεις του ποινικού κώδικα στην Ευρώπη, δεν γίνεται διαχωρισμός ανάμεσα σε κακουργήματα και πλημμελήματα, αλλά μονάχα στις ποινές. Τόσο γι' αυτό το ζήτημα, όσο και για εκείνο του περιορισμού της εισαγγελικής απέλασης, ο κ. Παπαϊωάννου τόνισε πως δεν θέλει να ανάγονται σε κυρίαρχα ζητήματα, «όταν έχουμε να απαντήσουμε στα σημαντικότατα υπόλοιπα ζητήματα του νομοσχεδίου».
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Δικαιοσύνης υποχρεώθηκε να αποσύρει διάταξη για την αποφυλάκιση κρατουμένων ακόμη και για κακουργήματα, που έχουν καταδικαστεί σε λιγότερο από 10 έτη, ύστερα από ανάλογες αντιδράσεις και αποχώρηση των βουλευτών της ΝΔ και του ΛΑΟΣ από τη συζήτηση στη Βουλή.

http://www.e-go.gr/news/article.asp?catid=17826&subid=2&pubid=128945604

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου