Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Η Ελλάδα ήταν πρόθυμη σε "παραχωρήσεις" για τα ύδατα με την Αλβανία, με τον όρο να μείνουν εκτός διαπραγμάτευσης οι ΗΠΑ!



Wikileaks: Η Ελλάδα ήταν πρόθυμη σε "παραχωρήσεις" για τα ύδατα με την Αλβανία, με τον όρο να μείνουν εκτός διαπραγμάτευσης οι ΗΠΑ!


Όλο και πιο συνταρακτικά, είναι τα στοιχεία που προκύπτουν από τα τηλεγραφήματα της Αμερικανικής Πρεσβείας στα Τίρανα, τα οποία δημοσιεύει το Wikileaks.

Όπως δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Shqip, στο τηλεγράφημα με κωδικό 08TIRANA745 του Οκτωβρίου του 2008 που φέρει τον τίτλο "Η Ελλάδα ασκεί πιέσεις στην Αλβανίας για το θέμα των θαλάσσιων συνόρων και για τα νεκροταφεία"... η Ελληνική Κυβέρνηση έχει εκβιάσει επανειλημμένα της Αλβανική Κυβέρνηση κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων σχετικά με τα θαλάσσια σύνορα, ζητώντας κατ' επανάληψη να "κρατήσει τις μακρινές δυνάμεις" μακριά από τις διαπραγματεύσεις συζητήσεις και απειλεί συνεχώς με την μη επικύρωση της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Ένταξης (με την Ε.Ε.).

Στο τηλεγράφημα αναφέρεται πως οι Αλβανοί διαπραγματευτές είχαν πλήρη επίγνωση των προβλημάτων της συμφωνίας, αλλά δεν ήταν σε θέση να την απορρίψουν ή να την διαπραγματευτούν, επειδή η Αθήνα χρησιμοποιούσε την επικύρωση Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Ένταξης ως ένα όπλο στο κεφάλι της αλβανικής κυβέρνησης. - γράφει η εφημερίδα.

Το πρώτο μέρος του τηλεγραφήματος αναφέρεται σε πληροφορίες που παρέχονται από τηνLedia Hysi, αξιωματούχο των νομικών και θεμάτων συνθηκών του Υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας.

«Κατά τη διάρκεια των πρόσφατων συνομιλιών στα Τίρανα, ο Έλληνας αξιωματούχος επικεφαλής της αντιπροσωπείας έδωσετελεσίγραφο προς την Αλβανική κυβέρνηση. Η ελληνική κυβέρνησημπορεί να αποδειχθεί πρόθυμη να συμβιβαστεί όσον αφορά τα θαλάσσια σύνορα κοντά στην Κέρκυρα (πιθανώς λόγω των υφιστάμενων αμερικανικών στρατιωτικών ενδιαφέρον για την οικοδόμηση μιας αμερικανικής στρατιωτικής βάσης στο Jal, στη Νότια Αλβανία). Ωστόσο, ο Έλληνας αξιωματούχος προειδοποίησε την αλβανική αντιπροσωπεία, για την εκπλήρωση και της άλλης απαίτησης, την διατήρηση «των μακρινών δυνάμεων», και συγκεκριμένα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, εκτός των συνομιλιών. Η ίδια φράση χρησιμοποιήθηκε επίσης κατά τη διάρκεια συνάντησης στα Τίρανα μεταξύ του Πρέσβη της Ελλάδας και του υπουργού Εξωτερικών της Αλβανίας Λουλζίμ Μπάσα" - αναφέρει το διπλωματικό τηλεγράφημα.

Μετά το Ελληνικό ΒΕΤΟ έναντι των Σκοπίων για την ένταξή του στο ΝΑΤΟ, παρά τις πιέσεις μελών της αλβανικής κυβέρνησης, οι Αλβανοί άρχισαν να πιστεύουν ότι η ελληνική απειλή για την Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Ένταξης δεν ήταν απλώς μια μπλόφα. Η Ελλάδα άφησε την επικύρωση της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Ένταξης μέχρι την τελευταία στιγμή, ενώ οι άλλες χώρες της ΕΕ την είχαν επικυρώσει. Μπορεί η συμφωνία να επιτεύχθηκε, αλλά τέθηκε σε ισχύ, γιατί τα μέσα ενημέρωσης της Αλβανίας και ένας συνταξιούχος στρατιωτικός την καταδίκασαν και προκάλεσαν την ακύρωσή της στο Συνταγματικό Δικαστήριο. - σχολιάζει η εφημερίδα.

Και συνεχίζει το τηλεγράφημα - "Σύμφωνα με τη Ledia Hysi, διευθύντρια επί των νομικών υποθέσεων και των συνθηκών του Υπουργείου Εξωτερικών, η κυβέρνηση της Αλβανίας και της Ελλάδας έχουν διαπραγματευτεί για πολλούς μήνες για να οριοθετήσουν τα όρια των θαλάσσιων συνόρων τους. Οι συνομιλίες έχουν συναντήσει πολλά προβλήματα, λόγω του ό, τι όπως περιγράφεται από την ίδια της χρησιμοποίησης του «δύο μέτρα και σταθμά» από την Ελλάδα, η οποία έχει ως στόχο να χρησιμοποιεί διαφορετικές μεθόδους για διαφορετικά μέρη της ακτής, ενώ η Αλβανία και χρησιμοποιεί μόνο μια τυπική μεθοδολογία βασισμένη στις ισχύουσες διεθνείς συμβάσεις. Με άλλα λόγια, οι Αλβανοί κατηγορούν τους Έλληνες ότι χρησιμοποιούν όπως επιθυμούν διαφορετικές μεθόδους οριοθέτησης σε διαφορετικά τμήματα της θάλασσας για να καταλάβουν τα πιο δημοφιλή τμήματα των συνόρων », λέει το τηλεγράφημα.

Η είδηση είναι αρκετά "περίεργη" και σε συνδυασμό με το άνοιγμα Καραμανλή προς τη Ρωσία, εκείνη την περίοδο, επιδέχεται πολλές ερμηνείες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου