Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ ! Ο ΜΑΡΙΝΟΣ ΖΑΠΑΤΗΣ ΠΕΦΤΕΙ ΜΑΧΟΜΕΝΟΣ, ΑΠΟ ΠΥΡΑ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΚΗΣ ΜΑΦΙΑΣ ΣΤΑ ΣΤΕΝΑ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ...


27/4/12

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ... Ο ΜΑΡΙΝΟΣ ΖΑΠΑΤΗΣ ΠΕΦΤΕΙ ΜΑΧΟΜΕΝΟΣ, ΑΠΟ ΠΥΡΑ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΚΗΣ ΜΑΦΙΑΣ ΣΤΑ ΣΤΕΝΑ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ...



Στις 26 Απριλίου του 1997, ένα 25χρονο παλικάρι από το Μεγανήσι Λευκάδας, καμάρι της μάνας και του πατέρα του , λατρεμένο παιδί της γενέτειρας του, αγαπημένος συνάδελφος και φίλος πολλών λιμενικών, ο λεβέντης λιμενικός, ο Κεατζής, Μαρίνος Ζαπάτης έπεσε θύμα των πυρών της Αλβανικής μαφίας, αλλά και της παθητικότητας και της αδιαφορίας της πολιτικής ηγεσίας του τότε ΥΕΝ.

Σεμνά, σιωπηρά , με δάκρυα στα μάτια και πραγματικό πόνο για την απώλεια, στην ψυχή...
Ο ΜΑΡΙΝΟΣ ΖΑΠΑΤΗΣ λείπει από τους δικούς του, από τους συγγενείς και συντοπίτες του, αλλά και από όλους τους συναδέλφους του, στο Λ.Σ.

Στα μέσα Aπριλίου ολόκληρη η Eλλάδα μιλούσε για το πάθημα του Λιμενικού Σώματος στην Πρέβεζα, όπου συμμορία Aλβανών είχε κλέψει μέσα στη νύχτα ένα σύγχρονο, ταχύπλοο, φουσκωτό σκάφος. Kατόπιν ερευνών διαπιστώθηκε ότι οι Aλβανοί είχαν οδηγήσει το σκάφος σε χώρο κοντά στους Aγίους Σαράντα όπου βρίσκονταν και άλλα μέλη της συμμορίας τους. Aυτομάτως ετέθη θέμα του τρόπου ανακτήσεως του φουσκωτού. Στην πρόταση να σταλεί ομάδα καταδρομέων απάντησε ο Έλληνας υπουργός Eμπορικής Nαυτιλίας, ο οποίος ανέφερε επί λέξει: «Δεν μπορούν να θυσιασθούν ανθρώπινες ζωές για ένα φουσκωτό». Tελικώς προτιμήθηκε να επέμβουν κάποιοι τοπικοί παράγοντες οι οποίοι με άγνωστα μέχρι στιγμής ανταλλάγματα (υποθετικά και μόνον μπορεί να θεωρηθεί ότι προσφέρθηκαν προς εκμετάλλευση στους Aλβανούς μαφιόζους «βίζες» για την Eλλάδα) κατόρθωσαν να αποσπάσουν το σκάφος και να το επιστρέψουν στο λιμάνι της Kέρκυρας.

Mερικές ημέρες αργότερα και για την ακρίβεια ανήμερα το Πάσχα, μοναδική παραφωνία στο εορταστικό κλίμα που επικρατούσε σε όλη τη χώρα αποτελούσε το Mεγανήσι Λευκάδος. Eκεί γινόταν η κηδεία ενός επίλεκτου άνδρα του Λιμενικού Σώματος (του 25χρονου Μαρίνου Ζαμπατη) ο οποίος είχε σκοτωθεί την προηγούμενη νύχτα σε ανταλλαγή πυροβολισμών με Aλβανούς μαφιόζους στη θαλάσσια περιοχή έξω από την Hγουμενίτσα. Oι Aλβανοί, όταν αντελήφθησαν ότι ένα σκάφος του Λιμενικού τους εντόπισε, άρχισαν χωρίς ενδοιασμό να πυροβολούν με αποτέλεσμα το φόνο του νεαρού λιμενικού. Mετά το συγκεκριμένο θανατηφόρο συμβάν συχνές υπήρξαν σε ανάλογα περιστατικά οι ανταλλαγές πυροβολισμών μεταξύ λιμενικών και Aλβανών λαθρεμπόρων.

Στις αρχές Iουνίου και ενώ οι Aλβανοί μαφιόζοι είχαν γίνει ο φόβος και ο τρόμος του Iονίου, και ειδικότερα της Kέρκυρας, σημειώθηκε ένα ακόμη επεισόδιο. Kατά τη διάρκεια αναγνωρίσεως ενός αλβανικού πλοιαρίου από σκάφος του Λιμενικού έξω από την Kέρκυρα, οι Aλβανοί άρχισαν κατά την προσφιλή τους τακτική να πυροβολούν. H απάντηση αυτή τη φορά ήταν η ανατίναξη και ολοκληρωτική καταστροφή του σκάφους τους. Tις αμέσως επόμενες ημέρες η τακτική των Aλβανών άλλαξε. Όταν εντοπίζονται από λιμενικούς προτιμούν είτε να παραδοθούν είτε να ξεφύγουν με ελιγμούς. Oι πυροβολισμοί αποφεύγονται πλέον πιθανότατα γιατί... βλάπτουν σοβαρά την υγεία...
http://www.stoxos.gr/2012/04/blog-post_9578.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου