Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

ΚΕΡΚΥΡΑ: Ξεκίνησε η υλοποίηση του Ελεύθερου Πανεπιστημίου !!!





Την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011 το απόγευμα, στο κατάμεστο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας (Ακαδημίας 2), ξεκίνησε η υλοποίηση ενός νέου θεσμού,  του Ελεύθερου Πανεπιστημίου, κατά το οποίο διακεκριμένοι επιστήμονες, με την μορφή εκλαϊκευμένων διαλέξεων, θα ενημερώνουν για θέματα που άπτονται της Ιστορίας και της παράδοσης του Ελληνισμού, καθώς και της παρουσίας της Εκκλησίας στη ζωή της πατρίδας μας. 

 
Την πρωτοβουλία αυτή της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας βοηθάει η Ένωση Χριστιανών Επιστημόνων Ν. Κερκύρας και διακεκριμένοι επιστήμονες που έχουν ήδη προσκληθεί και έχουν αποδεχθεί να είναι εισηγητές στον κύκλο μαθημάτων του Ελευθέρου Πανεπιστημίου.

Στη πρώτη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου ομιλητής ήταν ο Πρωτ. Γεώργιος Μεταλληνός, ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα: «Η Εκκλησία και η επιβίωση του Γένους κατά την Τουρκοκρατία». Ο ομιλητής επεσήμανε ότι αν το Γένος μας κρατήθηκε ζωντανό κατά τη διάρκεια των δύσκολων χρόνων της Οθωμανικής κυριαρχίας οφείλεται στην Εκκλησία και στην θεσμικό της ρόλο. Η Εθναρχούσα Εκκλησία κράτησε τη γλώσσα, την ιστορία, την παράδοση, την ταυτότητα του Ελληνισμού, μέσω των κοινοτήτων, της Θείας Ευχαριστίας, του κηρύγματος, ακόμη και του "κυρυφού χολειού", του οποίου κακώς αμφισβητείται η ύπαρξη, διότι μέσα στους ναούς και τα μοναστήρια οι Έλληνες μάθαιναν τα γράματα επί μακρόν χρονικό διάστημα, και μάλιστα το βράδυ κάθε ημέρας, μετά τον εσπερινό. Χρησιμοποιώντας πηγές και μαρτυρίες επιφανών ιστορικών, όπως του Ράνσιμαν, ο ομιλητής τόνισε ότι χωρίς επίγνωση της ορθόδοξης συνείδησης , ο Ελληνισμός θα είχε καταρρεύσει και ότι στις ημέρες μας αλλοτριωθήκαμε από το δυτικό πνεύμα, το οποίο τελικά μας οδήγησε σε αδιέξοδα κρίσης και διαλυσης. Η Ελλάδα φαίνεται ότι έχει τελειώσει. Όμως οι Έλληνες δεν θα σταματήσουν να υπάρχουν και να ξαναχτίσουν μία νέα πορεία εάν ακουμπήσουν στην Εκκλησία και την παράδοσή μας.

Σε σύντομο χαιρετισμό του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος τόνισε ότι ο θεσμός του Ελευθέρου Πανεπιστημίου αποτελεί μία νέα πρωτοβουλία της τοπικής Εκκλησίας με σκοπό να υπάρξει υπεύθυνη πνευματική ενημέρωση και καλλιέργεια γόνιμου προβληματισμού σε μία δύσκολη πραγματικότητα. Ευχαρίστησε τον εκλεκτό ομιλητή, ενώ τόνισε ότι η Εκκλησία λειτούργησε προφητικά εν όψει της κρίσεως, η οποία ήταν αναμενόμενη με τον τρόπο ζωής τον οποίο είχαμε επιλέξει άκριτα να εφαρμόζουμε. Έφερε ως παράδειγμα τους λόγους και τα κείμενα του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, ο οποίος είχε καταδείξει τα αδιέξοδα και τόνισε ότι και σήμερα η Εκκλησία κάνει το καθήκον της έναντι του λαού, τόσο υλικά, όσο και πνευματικά, αλλά πρέπει όλοι να αφυπνιστούμε και να δούμε διαφορετικά τη ζωή. Αλλιώς, στη νέα κατοχή την οποία βιώνουμε δεν θα υπάρξει διέξοδος ελευθερίας και αλλαγής.  

Της ομιλίας ακολούθησε γόνιμος και εποικοδομητικός διάλογος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου