Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Ο Γράψας είχε υπερβολικές «πατριωτικές» απόψεις - Ο ρόλος του Καραμανλή και Μεϊμαράκη στην καθέρεση Γραψά


Ο ρόλος του Καραμανλή και Μεϊμαράκη στην καθέρεση Γραψά

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 22 Μαΐου 2011, 01:56
Σχετικά με http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=80&aid=315049&cid=122

Στις αλλαγές που αποφασίσθηκαν στην ηγεσία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων αναφέρεται ο τουρκικός τύπος. Συγκεκριμμένα:

Η Hürriyet αναφέρεται στο θέμα σε μονόστηλο της πρώτης σελίδας με τον τίτλο «Η Ελλάδα αποστράτευσε το ‘Γεράκι Αρχηγό’».

Η εφημερίδα στην πρώτη σελίδα γράφει ότι το ΚΥΣΕΑ, που συνήλθε χθες εκτάκτως υπό την ηγεσία του Π/Θ κ. Καραμανλή, αποστράτευσε τον Αρχηγό Ενόπλων Δυνάμεων ‘Γεράκι’ της Ελλάδας Γράψα. Η αιτιολογία ήταν η εξής: Δυσκόλεψε την ελληνοτουρκική συνεργασία και προώθησε 1.000 κομάντος στα μικρά νησιά στο Αιγαίο.

Το ΚΥΣΕΑ, αντί να περιμένει την κανονική σύνοδο των κρίσεων, που γίνεται το Μάρτιο, αποστράτευσε τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων Γράψα, που είχε φέρει στα καθήκοντα αυτά τον Αύγουστο 2007, με την αιτιολογία ότι συμπλήρωσε διετία.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Μεϊμαράκης είπε ότι ο προσεχής χειμώνας είναι σημαντικός για τα ελληνικά εθνικά θέματα και ότι, με το διορισμό του νέου Α/ΓΕΕΘΑ από τον Αύγουστο, δημιουργείται η δυνατότητα προετοιμασίας του. Το ΚΥΣΕΑ ως Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων διόρισε τον Διοικητή των Αεροπορικών Δυνάμεων Γιάννη Γιάγκο.

Στη συνέχεια, με τον υπότιτλο «Γιατί αποστράτευσαν τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων;» εντός πλαισίου αναφέρεται ότι η αποστράτευση του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων έφερε μαζί της διάφορα σενάρια στα ελληνικά ΜΜΕ. Τα σενάρια αυτά, που δημοσιεύθηκαν στις εφημερίδες με τίτλους, όπως «Σφαγή στρατηγού», έχουν ως εξής:

-Κατέστησε δύσκολη την ελληνοτουρκική συνεργασία. Ο Γράψας είχε υπερβολικές «πατριωτικές» απόψεις.

-Ο Γράψας, ο οποίος έστειλε κομάντος στα νησιά του Αιγαίου, θύμωσε πολύ από τη διαρροή στον Τύπο της προώθησης των κομάντος στα ελληνικά νησιά.

-Ο Γράψας είχε αντιδράσει στη μείωση της στρατιωτικής θητείας σε 9 μήνες.

Η Milliyet δημοσιεύει στην πρώτη σελίδα και στη συνέχεια στις εσωτερικές ανταπόκριση του Τ. Μπερμπεράκη από την Αθήνα με το δίστηλο πρωτοσέλιδο τίτλο «Η κρίση στο νησί έφαγε τον Αρχηγό».

Το δημοσίευμα στην πρώτη σελίδα πλαισιώνεται με φωτογραφία του πρώην Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγού Γράψα, στη λεζάντα της οποίας αναφέρεται ότι στη θέση του Γράψα διορίστηκε ο αντιπτέραρχος Γιάννης Γιάγκος, ο οποίος είναι γνωστός ως ήπιος και άνθρωπος με χαμηλό προφίλ.

Στην πρώτη σελίδα αναφέρεται ακόμη ότι ο Π/Θ Καραμανλής εξέδωσε το τιμολόγιο της «μίνι κρίσης Ιμίων», που ξέσπασε με την είδηση ότι «στο Καράαντα, στα ανοικτά του Κας, εστάλησαν 1.000 κομάντος», στον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγό Δημήτρη Γράψα.

Ο Αρχηγός ‘Γεράκι’ απομακρύνθηκε από τα καθήκοντά του με ξαφνική απόφαση.

Η ανταπόκριση συνεχίζεται στις εσωτερικές σελίδες με τον πεντάστηλο τίτλο «Ο Αρχηγός ‘Γεράκι’ εκδιώχθηκε», ενώ στον υπότιτλο σημειώνεται ότι η κρίση Καράαντα, που δεν είχε μεγάλη απήχηση, εκτόπισε το «‘Γεράκι’ Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας. Ο Π/Θ Καραμανλής απομάκρυνε από τα καθήκοντά του το στρατηγό Γράψα, τον οποίο θεωρεί υπεύθυνο για την ένταση που επικράτησε με την Τουρκία».

Στην ανταπόκριση αναφέρεται ακόμη ότι ο στρατηγός Γράψας, ο οποίος χαρακτηρίστηκε κατά τη διετή θητεία του ‘Γεράκι’ λόγω της σκληρής στρατιωτικής αντίληψής του και των απόψεών του κατά της Τουρκίας, απομακρύνθηκε χθες από τα καθήκοντά του και στη θέση του διορίστηκε ο αντιπτέραρχος Γιάννης Γιάγκος, ο οποίος θεωρείται ήπιος και με χαμηλό προφίλ.

Σύμφωνα με τον ελληνικό Τύπο, ο Π/Θ Καραμανλής, η ΥΠΕΞ Μπακογιάννη και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Μεϊμαράκης θύμωσαν πολύ για το γεγονός ότι η είδηση για τους 1.000 κομάντος οδήγησε σε κρίση. Η εφημερίδα ΕΘΝΟΣ έγραψε πως η είδηση περί 1.000 κομάντος έχει σχέση με σχέδιο του Ελληνικού Γενικού Επιτελείου όσον αφορά τις νησίδες στο Ανατολικό Αιγαίο.

Ο ελληνικός Τύπος με την απομάκρυνση του στρατηγού Γράψα αποκάλυψε και άλλες ενέργειες του στρατηγού ‘Γεράκι’, που δημιούργησαν πρόβλημα κατά τη διάρκεια της θητείας του. Η εφημερίδα ΕΘΝΟΣ ανέφερε ότι ο Γράψας, δίνοντας πληροφορίες στην αντιπολίτευση για τις ελλείψεις στο στρατό, έφερε την κυβέρνηση σε δύσκολη θέση.

Εξάλλου, η εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ ανέφερε ότι ο Γράψας είχε αντιδράσει έντονα στη μείωση της θητείας από 12 σε 9 μήνες και ότι ήθελε να αγοραστούν από τη Ρωσία 450 θωρακισμένα οχήματα μακρού βεληνεκούς τύπου BMP, για να τοποθετηθούν στα ελληνικά νησιά και στον Έβρο, απέναντι από την Τουρκία.

Η Sabah γράφει για το θέμα σε μικρό μονόστηλο της πρώτης σελίδας με τον τίτλο «Έφυγαν τα ‘Γεράκια’ και ήρθε το περιστέρι».

Η σχετική ανταπόκριση του Σ. Μπερμπεράκη δημοσιεύεται στις εσωτερικές σελίδες της εφημερίδας και κάνει λόγο για αλλαγή – έκπληξη στο ανώτατο κλιμάκιο του στρατεύματος στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, ο Γράψας και ο Βούλγαρης ήταν γνωστοί ως ‘Γεράκια’ των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Για το λόγο αυτό, οδηγούσαν σε αντιδράσεις και γι’ αυτό διορίστηκαν στις θέσεις αυτές ηπιότερα ονόματα.

Η Radikal δημοσιεύει στις εσωτερικές σελίδες παρεμφερή ανταπόκριση του Γ. Κιρμπάκη με τον τίτλο «Νωρίς πάρθηκε το κεφάλι του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου