Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Υφυπουργός Ελλάδας (!) της Μέρκελ, Χανς Φούχτελ, στην Κέρκυρα! «Ήρθαμε για μπίζνες»

«Ήρθαμε για μπίζνες», δείχνει να φωνάζει σε κάθε του επίσκεψη στη χώρα μας ο Γερμανός Υφυπουργός... Ελλάδας, Χανς Γιοακίμ Φούχτελ, ο οποίος βρίσκεται σήμερα και θα μείνει και αύριο στην Κέρκυρα. Μάλιστα, θα δώσει σήμερα και συνέντευξη Τύπου με πρόσκληση από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Για την έλευση Φούχτελ στην Κέρκυρα, έχουν προσκληθεί εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, του Επιμελητηρίου και άλλων τοπικών φορέων.

Ποιος είναι ο Φούχτελ

Πρόκειται για υφυπουργό της γερμανικής κυβέρνησης που ορίστηκε υπεύθυνος για... θέματα Ελλάδας από τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Αγγέλα Μέρκελ, τον περασμένο Νοέμβριο. Μία πρωτοφανής και απαράδεκτη για τα διπλωματικά ήθη της Ευρώπης και του Δυτικού κόσμου κίνηση, μία χώρα να ορίζει υφυπουργό αρμόδιο για μία άλλη κυρίαρχη (υποτίθεται;) χώρα, που παραπέμπει μάλλον στις αποικιοκρατικές συνήθειες αλλοτινών εποχών για τριτοκοσμικές χώρες.
Τυπικά ο κ. Φούχτελ έχει τεθεί επικεφαλής του διαλόγου μεταξύ Ελλήνων και Γερμανών αυτοδιοικητικών για την ανταλλαγή καλών πρακτικών στη δημόσια διοίκηση. Στην πράξη, μέχρι σήμερα γυρίζει ανά την Ελλάδα και συναντάται με φορείς της Αυτοδιοίκησης και κρατικούς φορείς, «προτείνοντας» λύσεις για τοπικά ζητήματα που, όλως περιέργως, συμπεριλαμβάνουν την εμπλοκή γερμανικών εταιριών γερμανικής τεχνογνωσίας (π.χ. καθαρισμός λίμνης Καστοριάς, ορυχεία Κοζάνης, χρήση γεωθερμίας –με γερμανική τεχνολογία- αντί του λιγνίτη στην Πτολεμαϊδα, προώθηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή της χρηματοδότησης κατασκευής του νέου ατμοηλεκτρικού σταθμού και άλλα).

Dealer γερμανικών επιχειρηματικών συμφερόντων;

Έχει εμπλακεί στις συζητήσεις για τη δημιουργία της ΕΟΖ (Ειδικής Οικονομικής Ζώνης) στη Θράκη, η οποία τόσες αντιδράσεις έχει προκαλέσει λόγω του κινδύνου να δημιουργηθούν ζώνες – προτεκτοράτα εντός της «κυρίαρχης» ελληνικής επικράτειας, ενώ δείχνει να αποτελεί τον καλύτερο dealer γερμανικών επιχειρηματικών συμφερόντων στον τομέα της ενέργειας: ήλιος, άνεμος, φυσικός πλούτος.
Αντιγράφουμε από το ΑΜΠΕ τις δικές του δηλώσεις περί του επιθυμητού πλαισίου συνεργασίας αυτοδιοικητικών φορέων Ελλάδας και Γερμανίας: «Υπάρχουν πολλά περιθώρια κοινής δράσης. Η συνεργασία των Ελλήνων και των Γερμανών δημάρχων μπορεί να φέρει θετικά αποτελέσματα στην Ελλάδα, μέσω της μεταφοράς τεχνογνωσίας από τη Γερμανία και της ανάπτυξης και άλλων συνεργασιών σε οικονομικό επίπεδο. Συγκεκριμένα σχέδια δράσης εξετάζονται ειδικότερα στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της αποκατάστασης πρώην βιομηχανικών περιοχών και της καινοτομίας μέσα από την ενεργειακή παραγωγή».
Και για να διαλυθεί κάθε αυταπάτη για τις προθέσεις, περί συνεργασιών τύπου… fast track απευθείας με τη γερμανική πλευρά και όχι με τη συμφερότερη προσφορά από όποια χώρα ή εταιρία ανά τον κόσμο ενδιαφέρεται, παραθέτουμε και τις δηλώσεις του δήμαρχου Αμυνταίου, Μάκη Ιωσηφίδη από το ίδιο ρεπορτάζ (για το συνέδριο του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων Ελλάδος που ολοκλήρωσε χθες τις εργασίες του στην πτολεμαΐδα): «Αναζητούμε το νομικό πλαίσιο της συνεργασίας με τους γερμανικούς δήμους καθώς στην Ελλάδα ο «Καλλικράτης» σχεδόν απαγορεύει κάτι τέτοιο, λόγω των περιορισμών στη δημιουργία εταιρειών. Θα συνεργαστούμε γι αυτό το θέμα με το Υπουργείο Ασωτερικών» δήλωσε ο κ. Ιωσηφίδης.

«Δεν επικροτώ τον δρόμο της υπογραφής συμβάσεων»

Ποια είναι κατά τον Φούχτελ, τα πεδία δράσης της «συνεργασίας» που προωθεί; Αντιγράφουμε από δική του συνέντευξη στο ΑΜΠΕ: «Εμπορική διάθεση προϊόντων, οινοτουρισμός, διαχείριση παραλίμνιων οικοσυστημάτων, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, επαγγελματική κατάρτιση νέων και διαχείριση απορριμμάτων είναι οι βασικοί τομείς της προωθούμενης ελληνογερμανικής συνεργασίας, όπως αυτοί διαμορφώνονται από τις μέχρι στιγμής επαφές δήμων και περιφερειών των δύο χωρών».
Και συνεχίζει: «Καταστρώσαμε ένα σχέδιο δομοστοιχείων, όπου υπάρχουν επιμέρους θεματικά πεδία όπως ο τουρισμός και η διαχείριση απορριμμάτων. Έτσι οι περιφέρειες και οι δήμοι μπορούν να επιλέξουν σε ποιους τομείς επιθυμούν να υλοποιηθεί η συνεργασία».
Και για να μην υπάρχουν αμφιβολίες για τις προθέσεις, ιδού και το επόμενο απόσπασμα από την ίδια συνέντευξη: «Δεν επικροτώ οπωσδήποτε τον τυπικό δρόμο της υπογραφής συμφώνων και συμβάσεων. Εκείνο που επιθυμώ είναι οι άνθρωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης να συνεργαστούν σε ένα φιλικό επίπεδο, χωρίς να υπάρχουν γραφειοκρατικά εμπόδια. Γίνεται μια προσπάθεια εφαρμογής του κανόνα της σύγχρονης οικονομίας όπου δεν δημιουργείς εμπόδια αλλά τα υπερπηδάς».
(http://www.kerdos.gr/default.aspx?id=1754825&;nt=103)

Στην Κρήτη με άκρα μυστικότητα!

Μετά την Κέρκυρα ο εντεταλμένος της Μέρκελ θα επισκεφθεί την Κρήτη για δέυτερη φορά μέσα σε ενάμισι μήνα. Το τέλος Μαΐου, είχε βρεθεί στο νησί για αρκετές ώρες και είχε εκεί αλλεπάλληλες συναντήσεις με εκπροσώπους φορέων, επιχειρηματίες και τοπικούς παράγοντες με φρούρηση από την Αστυνομία και σκοπό να δεί όσο περισσότερους εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας γίνεται, «να τους ακούσει, να νουθετήσει, να δώσει συμβουλές», όπως σημειώνουν τα τοπικά ΜΜΕ.

Αντιδράσεις στον Τύπο

Ο διορισμός τοποτηρητή από τη Μέρκελ, είχε προκαλέσει από τον περασμένο Δεκέμβριο, οπότε και ανακοινώθηκε, πολλές αντιδράσεις από φορείς αλλά και σχολιαστές στον Τύπο.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα:
Ο Γιάννης Πρετεντέρης στα Νέα, σημειώνει (4/12/2012):
«Οµολογώ ότι µόνο µια γερµανική κυβέρνηση θα µπορούσε να ορίσει υφυπουργό αρµόδιο για θέµατα... Ελλάδας! Και µόνο µια καγκελάριος µε το (αµφιλεγόµενο) χιούµορ της Ανγκελα Μέρκελ θα µπορούσε να τοποθετήσει στη θέση αυτήν έναν ονόµατι... Φούχτελ! Γιόχαν-Γιόακιµ Φούχτελ, «Χανς» για τους φίλους. Αν θέλαµε να αντιστρέψουµε τη σχηµατική συζήτηση περί «εθνικών χαρακτήρων» (ξέρετε, «οι Ελληνες είναι λαµόγια, ψεύτες και τεµπέληδες»...), θα λέγαµε ότι η Γερµανία επιδεικνύει ένα από τα σοβαρότερα εθνικά της ελαττώµατα: την αυτάρκεια, το πείσµα και την ξεροκεφαλιά. Την αδυναµία να σκεφτεί διαφορετικά, ακόµη κι όταν έχουν αλλάξει οι συνθήκες µέσα στις οποίες καλείται να δράσει».

Ο Λεωνίδας Βατικιώτης γράφει στα Επίκαιρα (Μάρτιος 2012) μεταξύ άλλων:
«Φτάσαμε να θεωρείται το πιο φυσικό πράγμα στον κόσμο η έλευση στην Αθήνα δεκάδων εκπροσώπων της Κομισιόν και η εκχώρηση υπουργικών αρμοδιοτήτων σε γελοίους υπαλληλίσκους τύπου Χορστ Ράιχενμπαχ και Χανς Γιόακιμ Φούχτελ –ή... Χούφτελ!–, γνήσιων συνεχιστών των πιο αυθεντικών γερμανικών ναζιστικών παραδόσεων. Επομένως, PSI σημαίνει ότι απέναντι σε αυτή την κατοχική στρατιά γραφειοκρατών ακόμη και άξια στελέχη της ελληνικής δημόσιας διοίκησης θα βαράνε προσοχή, υπακούοντας πειθήνια στις εντολές της για να μην απολυθούν. Αν αυτό δεν είναι εθνικός εξευτελισμός, τότε τι είναι;».

Ο καθηγητής του Παντείου, Γιώργος Ρούσσης, στην Ελευθεροτυπία (18/12):
[…] Πρόκειται για βήμα προς μια κατάσταση ανάλογη της τσαρικής Ρωσίας, στην οποία όπως παρατηρεί ο Γκράμσι υπήρχε ταύτιση του κράτους και της κοινωνίας των πολιτών, και πιο ειδικά της κυρίαρχης οικονομικά αριστοκρατίας με το κυβερνητικό προσωπικό, μια και οι τίτλοι ευγενείας αντιστοιχούσαν με τίτλους στον γραφειοκρατικό κρατικό μηχανισμό. Το παραπάνω σκεπτικό νομίζω ότι επιβεβαιώνεται με τον καλύτερο τρόπο με το διορισμό λίγες μέρες αργότερα, από τη Μέρκελ, του Χανς Γιόαχιμ Φούχτελ ως «υφυπουργού Ελλάδας», που θα παρακολουθεί την προώθηση των χρηματοδοτούμενων από την Ε.Ε. προγραμμάτων, και από το διορισμό σε διάφορα επίπεδα επιτρόπων της τρόικας.
Η στάση αυτή των δανειστών μας οδηγεί αβίαστα στο συμπέρασμα ότι είμαστε πια μια σύγχρονη Σατραπεία του Πολυεθνικού Κεφαλαίου και μάλιστα μια Σατραπεία στην οποία εφαρμόζονται μορφές υποταγής χειρότερες ακόμη και από εκείνες που επέβαλε ο Μέγας Αλέξανδρος, ο οποίος σε πολλές από τις Σατραπείες τις οποίες και διατήρησε, άφησε τους ίδιους ντόπιους Σατράπες και δεν όρισε δικούς του όπως συνέβη εδώ με τον Παπαδήμο και τον Φούχτελ».

Αντιγράφουμε για το παρελθόν του Φούχτελ από το newsit.gr (4/12):
«Παρά το γεγονός ότι ο κ. Φούχτελ είναι έμπιστος της Μέρκελ ο γερμανικός Τύπος δεν τον έχει σε καμία εκτίμηση αποκαλώντας τον "μαϊντανό" και "κύριο Τίποτα". Ο 59χρονος δεν είναι από τα προβεβλημένα στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών, ούτε έχει λάμψει στην πολιτική ζωή, παρότι είναι 24 χρόνια βουλευτής. Το 2009 όταν ανέλαβε το υπουργείο Εργασίας τον αποκάλεσαν "γραφιά", για την σχολαστικότητά του. Ενδιαφέρον στιγμιότυπο από τη ζωή του ήταν ότι διοργάνωσε... καμηλοδρομία για χάρη του τότε καγκελαρίου Χέλμουτ Κολ ο οποίος δέχτηκε την επίσκεψη Αράβων. Το Spiegel έγραψε χαρακτηριστικά: "Το μοντέλο Φούχτελ αποκαλύπτει κάποια πράγματα για τον μηχανισμό της πολιτικής στο Βερολίνο, πως τα μικρά γραναζάκια φτάνουν τα μεγάλα ή πως μία καμηλοδρομία μπορεί να σε χρίσει υφυπουργό».

http://www.corfupress.com/news/%CE%A0%CE%A1%CE%A9%CE%A4%CE%9F%CE%A3%CE%95%CE%9B%CE%99%CE%94%CE%9F/21319-2012-07-10-15-48-50 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου