Τρίτη 19 Μαΐου 2015

Η Αλβανία αμφισβητεί ανοιχτά τα χερσαία σύνορα με την Ελλάδα !

Τη στιγμή που η Τουρκία αμφισβητεί ανοιχτά την ΑΟΖ προκαλώντας πλήθος προβλημάτων, η Αλβανία εμφανίζεται στο προσκήνιο θέτοντας με προκλητικό τρόπο θέμα χερσαίων συνόρων με την Ελλάδα.
Όπως αναφέρει η Καθημερινή, τα Τίρανα την προηγούμενη εβδομάδα έκαναν έντονο διάβημα στην Αθήνα ζητώντας να γίνει τροποποίηση του προγράμματος ερευνών για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο, με τον ισχυρισμό ότι παραβιάζονται αλβανικά χωρικά ύδατα. Μάλιστα, έφτασαν στο σημείο να ζήτησαν και τους χάρτες των χερσαίων ερευνών στην Ηπειρο.
Οι διπλωματικές πηγές κάνουν λόγο για προσπάθεια αμφισβήτησης των συνόρων – μια κίνηση που εμπεριέχει υψηλό ρίσκο για την Αλβανία. Την ίδια στιγμή που η ανάφλεξη στα Δυτικά Βαλκάνια ανασύρει ξανά από το χρονοντούλαπο της Ιστορίας το θέμα της «Μεγάλης Αλβανίας».
Δάκτυλος της Τουρκίας
Σύμφωνα με τους χάρτες που έδωσε στη δημοσιότητα το 2011 ο τότε υπουργός Ενέργειας Γ. Μανιάτης, οι έρευνες θα γίνουν σε μεγάλη έκταση πάνω από τα Γιάννενα, ενώ τότε δεν ετέθη κανένα θέμα. Η υποψία ότι πίσω από τις κινήσεις των Τιράνων βρίσκεται η Τουρκία κυριαρχεί. Το νέο στοιχείο που δημιουργεί υποψίες ότι η Αγκυρα επιδιώκει τη δημιουργία μετώπου κατά της Ελλάδας είναι η συνάντηση του Ερντογάν με το κόμμα των Τσάμηδων, το PDIU, κατά την επίσκεψή του στα Τίρανα. Η συνάντηση με το PDIU καμία άλλη ερμηνεία δεν έχει παρά την υποδαύλιση του «ζητήματος» των Τσάμηδων, επισημαίνουν διπλωματικές πηγές.
Προβληματισμός Κοτζιά
Σε αυτό το κλίμα, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς προβληματίζεται αν θα παραστεί στη Σύνοδο των ΥΠΕΞ των χωρών-μελών της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP), που διοργανώνεται στα Τίρανα στις 22/5. Διπλωματικές πηγές τονίζουν ότι ενδεχόμενη απουσία της Ελλάδας από τη συνάντηση αυτή θα προσφέρει άλλοθι στα Τίρανα να συνεχίσουν να προκαλούν χωρίς να παίρνουν απαντήσεις και θα οδηγήσει σε περαιτέρω απομόνωση της Αθήνας στην περιοχή. Αντίθετα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός εξετάζει το ενδεχόμενο να μεταβεί στα Τίρανα στις 26/5 για τη Σύνοδο Κορυφής της SEECP.
Επιστολή «γαλάζιων» βουλευτών
Τη σύγκληση της Επιτροπής Εθν. Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής ζητούν με επιστολή τους προς τον πρόεδρο της επιτροπής Γ. Βαρεμένο οι βουλευτές της Ν.Δ. με επικεφαλής τον Γ. Κουμουτσάκο. Η εκλογή Ακιντζί στα Κατεχόμενα, η κρίση στην ΠΓΔΜ, η απαίτηση της Αλβανίας για αλλαγή του προγράμματος ερευνών της Ελλάδας στο Ιόνιο που αποκάλυψε η «Κ» και η πορεία των συζητήσεων Ελλάδας - Τουρκίας για τα ΜΟΕ καθιστούν αναγκαία τη συνεδρίαση με τη συμμετοχή του κ. Κοτζιά, αναφέρεται στην επιστολή.



Πηγή: Η Αλβανία αμφισβητεί ανοιχτά τα χερσαία σύνορα με την Ελλάδα | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/207285/i-alvania-amfisvitei-anoihta-ta-hersaia-synora-me-tin-ellada#ixzz3aa0Xv0gz

Κυριακή 10 Μαΐου 2015

Επιθετική πράξη της Αλβανίας: Μας έστειλε διακοίνωση για την ΑΟΖ

Πυκνώνουν τα σύννεφα αντιπαράθεσης στις ελληνοαλβανικές σχέσεις μετά την επιθετική ρηματική διακοίνωση της Αλβανίας που ζητάει την αλλαγή του προγράμματος ερευνών της χώρας μας στο Ιόνιο για υδρογονάνθρακες
10 Μαι 2015 - 06:37
Picture 0 for Επιθετική πράξη της Αλβανίας: Μας έστειλε διακοίνωση για την ΑΟΖ
Πυκνώνουν τα σύννεφα αντιπαράθεσης στις ελληνοαλβανικές σχέσεις μετά την επιθετική ρηματική διακοίνωση της Αλβανίας πού μας επέδωσε, σχετικά με την ΑΟΖ. Την διακοίνωση επέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας στον Έλληνα πρέσβη κ. Λεωνίδα Ροκανά, με την οποία απαιτεί την τροποποίηση του προγράμματος ερευνών της χώρας μας στο Ιόνιο για υδρογονάνθρακες, με το αιτιολογικό ότι παραβιάζεται η αλβανική υφαλοκρηπίδα.
 
Αφορμή για το γεγονός αποτέλεσε η προ μηνών δημοσίευση από την ελληνική κυβέρνηση του χάρτη προς διεξαγωγή ερευνών στο Ιόνιο, αυτού του χάρτη όπως διαμορφώθηκε μετά την συμφωνία του 2009, όπου χαράχθηκε η ΑΟΖ των δύο χωρών βάσει της μέσης γραμμής.
 
Η επιθετική στάση της Αλβανίας άρχισε ουσιαστικώς προ ενός έτους -προηγουμένως είχε παραμείνει, άνευ ετέρου, στην απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας, που θεωρούσε την συμφωνία άκυρη-  μετά την απόφαση της Εισαγγελίας των Τιράνων να ξεκινήσει έρευνα για τα πρόσωπα που έπαιξαν ρόλο στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με την Ελλάδα και με απώτερο σκοπό την άσκηση ποινικών διώξεων με την κατηγορία της υπονόμευσης της ακεραιότητας της χώρας.
 
Μάλιστα, η ίδια η Εισαγγελία των Τιράνων διέρρευσε στα αλβανικά ΜΜΕ πληροφορίες περί σοβαρών ενδείξεων που θέλουν τη συμφωνία οριοθέτησης του 2009 να βλάπτει σοβαρά τα συμφέροντα της Αλβανίας. Στο επίκεντρο της υπόθεσης βρίσκεται ο σημαντικότερος πολιτικός αντίπαλος του κ. Ράμα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Λουζλίμ Μπάσα, που ήταν το 2009 υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας και συνυπέγραψε με την τότε ΥΠΕΞ κ. Ντόρα Μπακογιάννη τη συμφωνία οριοθέτησης.
 
Τον Μάιο του 2014, ο νυν ΥΠΕΞ της Αλβανίας κ. Μπουσάτι, μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της αλβανικής Βουλής, είχε δηλώσει ότι έχουν βρεθεί παραβιάσεις του νόμου κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την ελληνική πλευρά και πρόσθεσε ότι η Εισαγγελία μπορεί να διερευνήσει κατά πόσο ή όχι παραβιάσθηκε το άρθρο 210 του Ποινικού Κώδικα, το οποίο προβλέπει ποινή φυλάκισης από 5 ώς 10 έτη για «συμφωνίες με ξένες χώρες για την εν μέρει ή πλήρη παράδοση εδαφών».
 
Έχω γράψει αρκετές φορές επί του θέματος, να υπενθυμίσω μόνον ότι ο κ. Ράμα έχει κατηγορήσει τον τότε πρωθυπουργό κ. Μπερίσα ότι χρηματίσθηκε από την Ελλάδα και μας χάρισε θαλάσσιες περιοχές. Οι Αλβανοί τώρα αμφισβητούν στον δημοσιευμένο χάρτη του ελληνικού υπουργείου ενέργειας τον αριθμό τεταρτημόριο 1 και μέρος 2 ότι είναι ακριβώς η αμφιλεγόμενη περιοχή ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αλβανία. Αυτή η περιοχή, σύμφωνα με τα παλιά θαλάσσια σύνορα που υποστηρίζουν ότι είναι ακόμα σε ισχύ, αποτελεί μέρος της ΑΟΖ της Αλβανίας, αλλά με το σύμφωνο που υπεγράφη από την κυβέρνηση Μπερίσα «πουλήθηκε» στην Ελλάδα.
 
Να θυμίσω επίσης, πως η προηγούμενη κυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, τον Ιούλιο του 2012, διέρρεε θετικά μηνύματα στον Τύπο, ότι δήθεν ο αγωγός της TAP μάλλον θα ανοίξει τον δρόμο για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων του Ιονίου και από την Ελλάδα. Την συμφωνία για την κατασκευή αυτού του αγωγού δεν την υπογράφαμε επί χρόνια, προς άσκηση πίεσης προς τους Αλβανούς, να αποδεχθούν την συμφωνία Μπακογιάννη-Μπάσα. Περιέργως, μεταξύ των άλλων ανεξήγητων που αποφάσισε η τότε ελληνική κυβέρνηση, υπέγραψε την συμφωνία χωρίς κανένα όρο.
 
Είχε, λοιπόν, διαρρεύσει τότε πως υπάρχει θετική εξέλιξη στο θέμα της ΑΟΖ, η οποία είναι το αντάλλαγμα της δέσμευσης της Ελλάδας για την υποστήριξη της κατασκευής του αγωγού Trans Adriatic Pipeline (ΤΑΡ) ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το κοίτασμα του Σαχ Ντενίζ στο Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας-Ελλάδας-Αλβανίας και Ιταλίας. Οι πληροφορίες που διοχετεύθηκαν δεν ήσαν αληθείς και είχαν στόχο, όπως φαίνεται άλλωστε, να καθησυχάσουν όσους ασκήσαμε αρνητική κριτική για την σπουδή της κυβέρνησης του κ. Σαμαρά να υπογράψει χωρίς έγκυρες δεσμεύσεις. 
 
Καλό θα είναι να λάβουμε επίσης υπόψη και το γεγονός ότι και η Τουρκία υποδαύλισε τις κινήσεις του κ. Εντι Ράμα με στόχο την ακύρωση της συμφωνίας του 2009 και εκτιμάται ότι και τώρα βρίσκεται πίσω από τη ρηματική διακοίνωση. Και τούτο διότι αν η Αλβανία αποδεχθεί την οριοθέτηση με βάση την μέση γραμμή, θα έχει η Ελλάδα ένα πλεονέκτημα δεδικασμένο στις συζητήσεις με την Τουρκία, που αρνείται την διαδικασία της μέσης γραμμής.
Ένα ακόμη πρόβλημα λόγω της ανυπαρξίας ελληνικού ΥΠΕΞ.
 
Ο Μακεδών