Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Προκλητικό δημοσίευμα για τη «Μάχη της Κρήτης» από γερμανική εφημερίδα


Αντίδραση προκαλεί δημοσίευμα της μεγάλης γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung σύμφωνα με το οποίο, ούτε λίγο ούτε πολύ,  στη «Μάχη της Κρήτης» δεν έλαβαν μέρος κρητικοί αλλά κυρίως γερμανοί και βρετανοί.
Το θέμα παρουσιάζει η deutch velle world, ενώ σε άρθρο της ασκεί κριτική στο κείμενο της γερμανικής εφημερίδας.
Όπως αναφέρεται, η γνωστή γερμανική εφημερίδα,  αφιέρωσε μια ολόκληρη σελίδα της στην «Επιχείρηση Ερμής», όπως λεγόταν επίσημα η μάχη της Κρήτης.
Ο δημοσιογράφος Siegfried Thielbeer αναφέρεται διεξοδικότατα στο χρονικό της επιχείρησης, καταδεικνύει άλλη μια φορά το ότι μόνο μεγάλη επιτυχία δεν υπήρξε η κατάληψη της Κρήτης και επισημαίνει ακριβοδίκαια τις παραλείψεις και τα σφάλματα τόσο των γερμανικών δυνάμεων, όσο και της άμυνας του νησιού που είχαν αναλάβει κυρίως Βρετανοί, Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί.
 Και όμως, παρά την επιδεικτική αμεροληψία του, το άρθρο αυτό υποπίπτει σε μια εκκωφαντική παράλειψη. Δεν αναφέρεται καθόλου στους Έλληνες υπερασπιστές της Κρήτης, σαν η όλη επιχείρηση να είχε διεξαχθεί μεταξύ γερμανικών και βρετανικών δυνάμεων επί ουδέτερου και ανώνυμου εδάφους. Μόνο μια φράση σε όλο το εκτενές κείμενο: «Στην Κρήτη βρίσκονταν 30000 στρατιώτες της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Εκτός απ’ αυτούς και περίπου 10000 Έλληνες, οι περισσότεροι με ελαφρύ οπλισμό».
Ούτε λέξη για την απεγνωσμένη αντίσταση των αμάχων, που προσπαθούσαν να αποτρέψουν την απόβαση, έστω και αν η δική τους δράση δεν προβλεπόταν από το πολεμικό δίκαιο, αλλά έχει εγγραφεί παρ’ όλα αυτά και στη γερμανική ιστοριογραφία σαν απροσδόκητη αντίσταση που βρήκε εντελώς απροετοίμαστους τους κατακτητές.Ίσως να αφήσουμε, λέει το δημοσίευμα της deutch velle  να διορθώσει τον κ. Thielbeer ένας άλλος Γερμανός δημοσιογράφος, ο Eberhard Rondholz που σε παλιότερο άρθρο του για τη μάχη της Κρήτης κατέληγε ως εξής:

 «Έστω και με καθυστέρηση οι Γερμανοί ανακάλυψαν τους λίγους συμπατριώτες τους αντιστασιακούς…που αποπειράθηκαν μάταια να ρίξουν το χιτλερικό καθεστώς και κλήθηκαν εκ των υστέρων να αποκαταστήσουν τη χαμένη υπόληψη των Γερμανών…Τέτοια τιμή δεν επιφυλάχθηκε ακόμα στους αντάρτες της Κρήτης που θυσιάζοντας τη ζωή τους επιτάχυναν την πτώση του φασισμού. Νομίζω πως ήρθε η ώρα για τη Γερμανία να ανακαλύψει επί τέλους κι αυτούς τους άγνωστους ήρωες.»

http://www.flashnews.gr/page.ashx?pid=3&aid=23514&cid=3

"Τουλάχιστον μία 30ετία για την επίλυση του ελληνικού χρέους"

Tουλάχιστον μία 30ετία θα χρειαστεί για την επίλυση της ελληνικής κρίσης χρέους εκτιμά ο πρώην επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας Bundesbank, Άξελ Βέμπερ, ο οποίος θεωρεί ότι δεν αρκούν οι προσπάθειες για αντιμετώπιση των προβλημάτων μέσα στην προσεχή πενταετία.

Μιλώντας στην Wall Street Journal, στην πρώτη συνέντευξή του μετά την αποχώρησή από την Bundesbank και το...
 διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο τέλος του Απριλίου, ο Βέμπερ δήλωσε ότι η απάντηση της Ευρώπης στην ελληνική κρίση έχει μέχρι σήμερα εστιασθεί στις άμεσες ανάγκες χρηματοδότησης και δεν προσφέρει στη χώρα μια αξιόπιστη, μακροχρόνια λύση αντιμετώπισης του αυξανόμενου χρέους.

«Υπάρχουν, δυστυχώς, μόνο πολύ περιορισμένες επιλογές: Είτε η αδυναμία πληρωμής του χρέους ή το κούρεμα ή η εγγύηση για το οφειλόμενο ποσό του ελληνικού χρέους» τόνισε ο Γερμανός τραπεζίτης, προσθέτοντας πως η σημερινή αποσπασματική προσέγγιση των επαναλαμβανόμενων προγραμμάτων βοήθειας οδηγεί αναπόφευκτα στην τελευταία λύση.

Ο ίδιος είπε πως το ελληνικό πρόβλημα δεν είναι ένα βραχυπρόθεσμο πρόβλημα και δεν προκλήθηκε από το κοινό νόμισμα, ενώ υπογράμμισε πως θα απαιτηθούν ίσως περισσότερα από 30 χρόνια για την επίλυση του και όχι τρία έως πέντε έτη. «Τα μέτρα που η Ευρώπη πρέπει να υιοθετήσει για να επιλύσει αυτό το ζήτημα είναι πολύ πιο βαθιά και δεν επαρκούν τα βραχυπρόθεσμα κεφάλαια ρευστότητας» τόνισε.

Ο Βέμπερ είπε ότι η Ελλάδα και οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης που δέχονται διασώσεις πρέπει να υποχρεωθούν να περιλαμβάνουν στις μελλοντικές ρήτρες των συμβάσεων ομολόγων που εκδίδουν την αναφορά ότι οι επενδυτές θα φέρουν αυτόματα ζημίες, εάν μια χώρα υπαχθεί σε σχέδιο διάσωσης.

Ο πρώην επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας υποστήριξε πως η ΕΚΤ θα πρέπει να περιορίσει το ρόλο της στη νομισματική πολιτική και να μην εμπλακεί στη δημοσιονομική πολιτική.


Διαβάστε τη συνέχεια εδώ: http://greece-salonika.blogspot.com/2011/06/30_27.html#ixzz1QSyPiWPr

Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

Σηκώνει στους ώμους του το έθνος ο Πύρρος Δήμας.


Σηκώνει στους ώμους του το έθνος ο Πύρρος Δήμας

http://www.epirus-ellas.gr
Σε σχολείο της Πυλαίας στην Θεσσαλονίκη βρέθηκε ο ολυμπιονίκης μας Πύρρος Δήμας, με την ιδιότητά του ως πρόεδρος της Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών. Μια μικρή μαθήτρια του έκανε ερώτηση στα αλβανικά (σ.α.προφανώς για να τον προκαλέσει) και ο Πύρρος Δήμας απάντησε χωρίς δεύτερη σκέψη:

«Εμένα δεν μου επέτρεπαν να μιλάω ελληνικά στην Αλβανία. Εσύ έχεις αυτό το δικαίωμα, όμως σε παρακαλώ να επαναλάβεις στα ελληνικά, ώστε να μη θεωρηθεί ότι προσβάλλεις τους συμμαθητές σου που δεν κατάλαβαν τι είπες». 
Είναι ή δεν είναι παράδειγμα προς μίμηση για όλους ο Πύρρος Δήμας


Το ειδα στο: http://peripatris.blogspot.com/2011/06/blog-post_5728.html#ixzz1QNHkUzcR

Οι Τσάμηδες τιμούν δίπλα από τα Ελληνοαλβανικά σύνορα τη «γενοκτονία» τους από τους Έλληνες


Σάββατο, 25 Ιουνίου 2011

Το χαβά τους οι Τσάμηδες!


Φωτογραφίες απο τις σημερινές εκδηλώσεις στην Κονίσπολη
Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε και φέτος η πορεία των Τσάμηδων  στην Κονίσπολη δίπλα από τα ελληνοαλβανικά σύνορα, εις μνήμη των θυμάτων της «γενοκτονίας» τους. Η πορεία ξεκίνησε σήμερα το μεσημέρι από τους Αγίους Σαράντα με πολλά αυτοκίνητα και λεωφορεία που ήρθαν απ’ όλη την Αλβανία και κυρίες από την Αυλώνα και το Φίερι, δύο πόλεις που είναι εγκατεστημένοι οι περισσότεροι από τους περίπου 15 χιλιάδες Τσάμηδες που έφυγαν από την Θεσπρωτία μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, για να αποφύγουν την αντίποινα των Ελλήνων για τα εγκλήματα που είχαν διαπράξει σε συνεργασία με του Ιταλούς και Γερμανούς κατακτητές.

Οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι προσπαθούν να δυναμιτίσουν το κλίμα πριν από τις εκδηλώσεις, με διάφορες ενέργειες και προβοκάτσιες. Όπως και πέρυσι ο πρόεδρους του κόμματος τους PDIUShpetim Idrizi, ζήτησε στην προχθεσινή συνεδρίαση του Αλβανικό Κοινοβούλιο να σεβαστούν τη μνήμη των «θυμάτων» με ενός λεπτού σιγής. Η περσινή αντίδραση του προέδρου του ΚΕΑΔ Βαγγέλη Ντούλε να μην σηκωθεί τη στιγμή που η Αλβανική Βουλή τιμούσε με ενός λεπτού σιγής τα «θύματα», προκάλεσε την έντονη αντίδραση των δύο Τσάμηδων βουλευτών τους, απευθύνοντάς του μάλιστα και απειλές από το βήμα της βουλής έδωσε όμως και την ευκαιρία να συσπειρώσουν τους οπαδούς τους. Υπενθυμίζουμε ότι οι άλλοι μειονοτικοί αλλά και πολλοί αλβανοί βουλευτές αντί της τιμής ή άλλης αντίδρασης επέλεξαν τη στιγμή που ανέβηκε στο βήμα ο Idrizi, να βγουν έξω από την αίθουσα. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βορειοηπειρώτη», στο φετινό τιμητικό λεπτό σιγής στην αίθουσα της Αλβανικής Βουλής δεν παραβρίσκονταν κανένας μειονοτικός έλληνας βουλευτής.
Σύμφωνα με αλβανικά μέσα η Ελληνική αστυνομία του συνοριακής διάβασης του Μαυρομάτη εμπόδισε σήμερα το πρωί την είσοδο στην Ελλάδα του βουλευτή Dashamir Tahiri που συνοδεύοντα από το Έπαρχο Μαρκατιού και κάποιους δημοσιογράφους. Μετά από διαπραγματεύσεις επιτράπηκε τελικά είσοδος του τσάμη βουλευτή ενώ επέστρεψαν πίσω ο έπαρχος και άλλα επτά άτομα ως ανεπιθύμητα και επικίνδυνα για τη δημόσια τάξη.
Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν απόψε με καθιερωμένο φολκλορικό φεστιβάλ στους Αγίους Σαράντα, με τη συμμετοχή πολλών σχημάτων απ’ όλη την Αλβανία και το Κόσσοβο.
 






  





























































































Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

ΔΙΕΛΥΣΑΝ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ ΟΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ,ΕΙΣΠΡΑΤΤΟΝΤΑΣ ΠΑΧΥΛΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΜΕ ΜΟΛΙΣ ΛΙΓΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ




ΔΙΕΛΥΣΑΝ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ ΟΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ,ΕΙΣΠΡΑΤΤΟΝΤΑΣ ΠΑΧΥΛΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΜΕ ΜΟΛΙΣ ΛΙΓΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ-ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΟΡΤΗΣ,Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΒΑΖΕΙ...ΦΡΑΓΜΟΥΣ!

Φρένο στις συντάξεις αλλοδαπών βάζει το ΙΚΑ. Με εγκύκλιό του (την οποία υπογράφει ο υποδιοικητής ∆ιον. Πατσούρης) αλλάζει ο τρόπος υπολογισµού των συντάξεων ως προς τη χορήγηση προσαυξήσεων στα δικαιούµενα ποσά συντάξεων για ηµέρες ασφάλισης που πραγµατοποιήθηκαν σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σκοπός των ενεργειών είναι η εκλογίκευση του συστήµατος και η εξασφάλιση χορήγησης συντάξεων στους πραγµατικά δικαιούχους.

Σηµειώνεται ότι ηλικιωµένοι, κυρίως από τη Βουλγαρία και τη Ρουµανία, που έρχονται στην Ελλάδα µε µόλις ενάµιση χρόνο δουλειά, παίρνουν σύνταξη και επιπλέον συµπληρωµατικές παροχές από τα ασφαλιστικά ταµεία (κυρίως το ΙΚΑ). Οπως αποκάλυψαν οι έλεγχοι στα ασφαλιστικά ταµεία, σηµαντικός αριθµός αλλοδαπών δηλώνει ότι διαµένει µόνιµα στην Ελλάδα και παίρνει το σύνολο της σύνταξης, ενώ στην ουσία περνάει το µεγαλύτερο διάστηµα στη χώρα του.

Επίσης, οι αλλοδαποί που παίρνουν σύνταξη µπορούν στη συνέχεια να υποβάλουν τα χαρτιά τους και για το Επίδοµα Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ)! Ετσι, αν και έχουν καταβάλει ελάχιστες εισφορές στα ασφαλιστικά ταµεία της Ελλάδας, η κύρια σύνταξή τους µαζί µε το ΕΚΑΣ µπορεί να φτάσει τα 720 ευρώ. Επισηµαίνεται ότι στη Βουλγαρία, τη Ρουµανία, την Αλβανία και τη Γεωργία ο µέσος όρος σύνταξης δεν ξεπερνά τα 100 ευρώ. Με ένσηµα ενός έως τριών ετών στην Ελλάδα λαµβάνουν σύνταξη µέχρι και 600 ευρώ. Μάλιστα, οι περισσότεροι δεν διαµένουν πλέον εδώ, αφού έχουν επιστρέψει στη χώρα τους και λαµβάνουν τραπεζικώς τη σύνταξη.

ΤΑ ΜΕΤΡΑ που ανακοινώθηκαν από το ΙΚΑ είναι τα παρακάτω:

Αυστηροποίηση του ελέγχου των προϋποθέσεων µόνιµης διαµονής στη χώρα των συνταξιούχων που συνταξιοδοτούνται µε βάση τους κοινοτικούς κανονισµούς και παίρνουν κατώτατο όριο συντάξεων από το ΙΚΑ. Ορθή εφαρµογή της εθνικής νοµοθεσίας σε συνδυασµό µε τις κοινοτικές διατάξεις στο θέµα των προσαυξήσεων των κατώτατων ορίων συντάξεων. Σχετικά µε το δεύτερο µέτρο ισχύουν τα ακόλουθα: Το κατώτατο όριο σύνταξης του ΙΚΑ είναι 486,84 ευρώ. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται όταν ο ασφαλισµένος έχει πάνω από 4.500 ηµέρες. Στους πολίτες της Ε.Ε. που έχουν χρόνο ασφάλισης στην Ελλάδα και σε άλλη χώρα της Ε.Ε., όταν η Ελλάδα είναι χώρα µόνιµης διαµονής και το ΙΚΑ ο φορέας που θα απονείµει τη σύνταξη, το ποσό της σύνταξης που τελικά καταβάλλεται σε αυτούς είναι κατά κανόνα µεγαλύτερο από 486,84 ευρώ. Και αυτό γιατί ο χρόνος που διανύθηκε σε χώρα της Ε.Ε και στην Ελλάδα υπερβαίνει κατά το 90% των περιπτώσεων τις 4.500 ηµέρες ασφάλισης. Επειτα από εξέταση του υφιστάµενου εθνικού θεσµικού πλαισίου σε συνδυασµό µε τους κοινοτικούς κανονισµούς διαπιστώθηκε ότι στους πολίτες της Ε.Ε. δεν εφαρµόζονταν ορθά οι σχετικές διατάξεις, µε αποτέλεσµα να λαµβάνουν προσαυξηµένο ποσό κατωτάτου ορίου πολίτες της Ε.Ε. για χρόνο που διανύθηκε στις χώρες αυτές, ενώ είχαν πολύ µικρό χρόνο ασφάλισης στην Ελλάδα (π.χ. 300 ηµέρες ασφάλισης στην Ελλάδα και 12.000 ηµέρες ασφάλισης στη Βουλγαρία). Η κύρια σύνταξή τους µαζί µε το ΕΚΑΣ µπορεί να φτάσει τα 720 ευρώ.
ΠΗΓΗ.

Καλά,δεν μας έλεγαν οι "αντιρατσιστές" πως οι μετανάστες θα...σώσουν ΚΑΙ τα ασφαλιστικά ταμεία της Ελλάδας;

Εδώ αυτά έχουν τιναχτεί στον αέρα από ΤΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΠΟΥ ΦΕΥΓΟΥΝ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ!

Κατά τα άλλα,οι πολιτικάντηδες (ανάμεσά τους και κάποιοι ξεφτιλοπατριώτες) ζητάνε νέα μείωση συντάξεων ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ!

ΟΙ ΤΡΑΜΠΟΥΚΟΙ ΤΟΥ ΛΕΥΚΟΥ ΠΥΡΓΟΥ


Οι αριστεροί δημοκράτες (δήθεν αγανακτισμένοι) τραμπούκισαν τους 300 Έλληνες και τους Ελεύθερους πολίτες στη Θεσσαλονίκη....Έτσι πάνε να "καπελώσουν "τους Αγανακτισμένους"?

Σήμερα, είχαμε συνάντηση οι εθελοντές Θεσσαλονίκης για να οργανώσουμε την ομάδα των 300 Ελλήνων και στη συμπρωτεύουσα. Κύριος σκοπός μας θα είναι η ενημέρωση του κόσμου σε βασικά θέματα που μας απασχολούν, η εξάπλωση της ιδέας ότι πραγματική δημοκρατία εφαρμόζεται μόνο με το δημοψήφισμα, καθώς και η συλλογή υπογραφών από τους πολίτες για το αίτημα του δημοψηφίσματος.



Για να είμαι ειλικρινής, η συμμετοχή ήταν απογοητευτική. Ομως, πίσω από το άγαλμα του μεγάλου Αλεξάνδρου, είδαμε με έκπληξη, ότι υπήρχε ήδη στημένο ένα γραφείο συλλογής υπογραφών. Οι ελεύθεροι Ελληνες πολίτες. Ιδια αιτήματα με τους 300, άλλο λογότυπο. Γνωριστήκαμε με τους ανθρώπους, συμφωνήσαμε, διαφωνήσαμε, τα βρήκαμε. Βρήκαμε το σημείο μέχρι το οποίο συμφωνούμε. Και αυτό μας ήταν αρκετό. Το όνομα δεν έχει σημασία. Ας λέγονται στο Σύνταγμα 300 Ελληνες, και στη Θεσσαλονίκη Ελεύθεροι πολίτες. Αρκεί να πολεμάμε για τον ίδιο σκοπό. Τη δημοκρατία. Σήμερα μπήκα και στην ομάδα των Ελεύθερων Ελλήνων.

Πάνω λοιπόν που το κλίμα είχε φτιάξει και η συζήτηση προσανατολίστηκε στις δράσεις των επόμενων ημερών, ξαφνικά, εμφανίζονται από το πουθενά καμιά δεκαπενταριά κωλόπαιδα. Με κοντάρια, ματσούκια. Αναποδογύρισαν τα τραπέζια ουρλιάζοντας "Εξω από εδώ φασίστες!".
"Τι είστε ρε εσείς και έχετε την Ελληνική σημαία; Φασίστες;" Σπάσανε καρέκλες, μας κυνήγησαν με τα ματσούκια, έπεσαν και κάτι ψιλές. Προσωπικά τη γλίτωσα με κάτι ψιλοκοψίματα στα χέρια απο τις αποκρούσεις. Τελευταία στιγμή, γλίτωσα και ένα κράνος που μου ερχόταν στο δόξα πατρί. Ενας φίλος δεν είχε την ίδια τύχη. Τον χτύπησαν στο κεφάλι (ευτυχώς όχι πολύ). Οι διασώστες που ήταν κοντά, ήρθαν, τον περιποιήθηκαν και καλέσαμε ασθενοφόρο.

Κάποιος από εμάς, πήγε στη συνέλευση των "αγανακτισμένων". Ο προηγούμενος ομιλητής ανέφερε τους "φασίστες" που ήταν μαζεμένοι στο άγαλμα του μεγάλου Αλεξάνδρου. Ο δικός μας ζήτησε να μιλήσει μετά τον ομιλητή. Θεωρώ ότι είχαμε το δικαίωμα αλλά και την υποχρέωση (σαν μέλη και της συνέλευσης) να πληροφορήσουμε τον κόσμο γι αυτό που έγινε. "Είμαι ένας από τους φασίστες του αγάλματος" τους είπε "και θέλω να σας ενημερώσω γι αυτό που έγινε στο άγαλμα".

Τα ακροαριστερά τσιράκια που καθότανε μπροστά - μπροστά, φώναζαν όλα μαζί ότι δε θέλουνε να ακούσουνε φασίστες να μιλάνε. Η συνέλευση έκανε μόκο. Τουμπεκί ψιλοκομμένο. Προφανώς αγωνιούσαν να ακούσουν τον επόμενο ομιλητή που εκπροσωπόντας την καλλιτεχνική ομάδα, ήθελε να τους προτείνει προς ψήφιση την επόμενη καλλιτεχνική εκδήλωση.

Πως γίνεται, μια συνέλευση που αποζητά τη δημοκρατία, να μη θέλει να ακούσει ότι κάποια μέλη της πήγαν και χτύπησαν πολίτες που μάζευαν υπογραφές για δημοψήφισμα μόνο και μόνο επειδή είχαν μια Ελληνική σημαία κρεμασμένη στο δέντρο αλλά να αγωνιά να μάθει ποια είναι η επόμενη καλλιτεχνική ανοησία που θα λάβει χώρα, δεν ξέρω.

Οι άνθρωποι που συνάντησα στο γραφείο συλλογής υπογραφών, είναι αγανακτισμένοι οικογενειάρχες και μερικά πολύ νεαρά στην ηλικία παιδιά (16 - 18 χρονών) που περίμεναν τη συνέλευση, απογοητεύτηκαν και επειδή συμφωνούν με τα αιτήματα των 300 Ελλήνων αποφάσισαν να κάνουν κάτι.

Οι "δημοκράτες - ανθρωπιστές" που μας επισκέφθηκαν και μας αποκάλεσαν φασίστες θα πρέπει να αποφασίσουν με ποιανού το μέρος είναι. Προφανώς δεν είναι με το μέρος του Ελληνικού λαού. Είναι με το μέρος άλλων λαών, που έχουν δικαιώματα. Οχι όμως με του Ελληνικού. Αρα, αν δεν είναι με το μέρος του Ελληνικού λαού, είναι με το μέρος των εχθρών του. Κύριοι "δημοκράτες - ανθρωπιστές", δεν ξέρω αν πληρώνεστε για να κάνετε ότι κάνατε, (μάλλον πληρώνεστε, διότι αν δεν πληρώνεστε δεν εξηγείται το μίσος σας για τον Ελληνικό λαό), με λύπη μου σας πληροφορώ ότι εξυπηρετείτε τα συμφέροντα του τραπεζικού καρτέλ.

Αν δεν πληρώνεστε, απλώς δεν το έχετε αντιληφθεί.

Σας καλώ να βγάλετε τις μπανάνες από τα αυτιά σας και να το αντιληφθείτε. Η ιδεολογία που υπηρετείτε, είναι αντίθετη προς τα συμφέροντα τα δικά σας, της οικογένειάς σας, των φίλων και των αδερφών σας, στο όνομα ενός μακάριου απόλυτου ανθρωπισμού. Είστε θύματαψυχολογικών επιχειρήσεων υπονόμευσης που έχει υποστεί ο λαός μας. Το περιτυλιγμα πάντα είναι ωραίο (αλλιώς δεν τρώς το δόλωμα) και στην προκειμένη περίπτωση είναι ο άκρατος ανθρωπισμός.  Καταλάβετε το, διότι είναι κρίμα παιδιά ζωηρά σαν εσάς να υπηρετείτε συμφέροντα άλλων και όχι των δικών σας ανθρώπων.

ΘΑΛΑΜΟΦΥΛΑΚΑΣ
http://thalamofilakas.blogspot.com

Την ώρα που ζητάνε ένα κάρο χαρτιά για την περίθαλψη των Ελλήνων από τους λαθρομετανάστες δεν ζητάνε τίποτα.

Δείτε τι προϋποθέσεις πρέπει να έχετε για να έχετε κοινωνική περίθαλψη.. 
Καθορίστηκαν, με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργου Κουτρουμάνη...
τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την παροχή περίθαλψης στους άνεργους ελεύθερους επαγγελματίες. Η πρόνοια παροχής για δύο χρόνια δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη προβλέφτηκε με εγκύκλιο του ΟΑΕΕ.

Στην εγκύκλιο αναφερόταν ότι, οι ασφαλισμένοι του Οργανισμού οι οποίοι είναι άνω των 30 ετών και μέχρι 65 ετών και διέκοψαν την άσκηση του επαγγέλματός τους καλύπτονται για παροχές ασθένειας σε είδος (ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη) από τον Κλάδο Υγείας του Οργανισμού για δύο χρόνια από τη διακοπή της ασφάλισης.

Σύμφωνα με την υπουργική
  απόφαση, προβλέπονται οι εξής προϋποθέσεις και δικαιολογητικά.

Οι δικαιούχοι θα πρέπει:

    α. Να έχουν πραγματοποιήσει στην ασφάλιση οποιουδήποτε ασφαλιστικού οργανισμού εξακόσιες ημέρες εργασίας ή δύο χρόνια. Το κατώτατο όριο των 600 ημερών εργασίας ή των δύο ετών αυξάνεται ανά εκατόν είκοσι ημέρες ή τέσσερις μήνες κάθε χρόνο μετά τη συμπλήρωση του 30ού έτους της ηλικίας και μέχρι τη συμπλήρωση 4.500 ημερών ή 15 ετών ασφάλισης.

    β. Να μην ασφαλίζονται για οποιονδήποτε λόγο στο Δημόσιο ή σε ασφαλιστικό οργανισμό.

    Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται είναι:

    α) Αίτηση για υπαγωγή στην ασφάλιση.

    β) Υπεύθυνη δήλωση του ν.1599/1986, με την οποία ο αιτών θα δηλώνει ότι είναι ανασφάλιστος και ότι μόλις αναλάβει εργασία (μισθωτή ή ελεύθερο επάγγελμα) ή ασφαλισθεί σε άλλο φορέα για οποιοδήποτε λόγο, θα το δηλώσει στον Οργανισμό.

    γ) Σε περίπτωση ασφάλισης σε περισσότερους από έναν οργανισμούς, θα προσκομίζεται σχετική βεβαίωση του ασφαλιστικού φορέα για την πιστοποίηση του χρόνου ασφάλισης.

    Το δικαίωμα για παροχές ασθένειας σε είδος ισχύει για δύο χρόνια από την ημερομηνία διακοπής της ασφάλισης, υπό την προϋπόθεση ότι δεν υφίσταται οποιαδήποτε οφειλή στον ΟΑΕΕ ή εφόσον έχει ρυθμισθεί σε δόσεις οι οποίες καταβάλλονται κανονικά.

    Το βιβλιάριο ασθένειας του ασφαλισμένου και των προστατευομένων μελών του ανανεώνεται ανά εξάμηνο, όχι όμως πέραν της διετίας από την υπαγωγή στην ασφάλιση.


http://www.capital.gr


http://www.eglimatikotita.gr/2011/06/blog-post_6233.html

Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Βρετανία:'Οχι βοήθεια στην Ελλάδα

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έκανε σαφές ότι η χώρα του δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε οποιοδήποτε σχέδιο ενίσχυσης-διάσωσης της Ελλάδας.

Ο Κάμερον είπε ότι είναι «απολύτως αποφασισμένος” να αποφύγει την εμπλοκή στη προπάθεια στήριξης των Αθηνών.

Ο κ. Κάμερον, μιλώντας στο The Times CEO Summit, είπε ότι δεν υπάρχει καμία υποχρέωση για βοήθεια προς την Ελλάδα. 



http://www.onalert.gr/default.php?pname=Article&catid=9&art_id=6475

Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

ΣΚΛΗΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΟΡΙΑΚΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ

Απάντηση σε αναφορά των Γιατρών χωρίς σύνορα.
Με μεγάλη μας λύπη , διαβάσαμε την αναφορά των γιατρών χωρίς σύνορα ότι τα κρατητήρια και οι συνθήκες φύλαξης σε αυτά είναι υπεύθυνα για τις περισσότερες των ασθενειών των λαθρομεταναστών και όχι οι χώρες από τις οποίες προέρχονται οι λαθρομετανάστες .
Ως άμεσα ενδιαφερόμενοι στο θέμα τις Λαθρομετανάστευσης αισθανόμαστε την ανάγκη να αναφέρουμε τις αλήθειες και τα ψέματα του άρθρου που είδε το φώς τις δημοσιότητας από την έκθεση των γιατρών χωρίς σύνορα.

Αλήθεια λοιπόν είναι ότι έχουμε μεγαλύτερο αριθμό κρατουμένων από τον επιτρεπόμενο. Το έχουμε επισημάνει κατ’ επανάληψη στην φυσική και πολιτική ηγεσία μας . Αλήθεια είναι επίσης ότι τα κρατητήρια των τμημάτων και το ΕΧΠΑ Φυλακίου δεν είναι τα πλέον ενδεδειγμένα, αν όχι πολλές φορές ακατάλληλα, για φύλαξη και παραμονή οποιουδήποτε κρατουμένου (πλέον η παραμονή σε αυτά είναι λίγων ημερών). Αυτά όμως δεν είναι άγνωστα.

Ψέματα όμως είναι η αναφορά ότι, τις ασθένειες που έχουν οι λαθρομετανάστες τις απέκτησαν μέσα σε αυτές τις συνθήκες. Με αναφορές παλιότερα, έχει γίνει γνωστό ότι, ασθένειες που έχουν να εμφανιστούν χρόνια στον δυτικό κόσμο έχουν κάνει την εμφάνιση τους μετά την είσοδο στην χώρα ανθρώπων από χώρες του τρίτου κόσμου .
Και αυτή είναι η πικρή αλήθεια. Μια αλήθεια που έχει τονισθεί από το σωματείο μας και σε τοπικό αλλά και σε Πανελλήνιο επίπεδο.

Οφείλουμε όμως να αναφέρουμε και μια μεγαλύτερη αλήθεια.
Το γεγονός ότι ουδέποτε αναφέρθηκαν, σε κάποια έκθεση όπως αυτή, οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που είναι εντεταλμένοι να έρχονται σε καθημερινή επαφή με τους λαθρομετανάστες .Ποιος τους συλλαμβάνει, καταγράφει, ταΐζει τρεις φορές την ημέρα(από μισθωμένο Catering παρακαλώ), μεταγάγει στα νοσοκομεία και ασχολείτο καθημερινά με τις ανάγκες τους ;

Και επιπλέων ποιος αντιμετωπίζει τις καθημερινές πλέον απόπειρες απόδρασης τους ή τις εξεγέρσεις τους . Έχει επίσης αναφερθεί ότι οι περισσότερες από αυτές τις εξεγέρσεις γίνονται μετά από επισκέψεις στους χώρους κράτησης οργανώσεων που δήθεν ενδιαφέρονται.

Στο ΕΧΠΑ Φυλακίου δραστηριοποιούνται μια ντουζίνα κοινωνιολόγοι και ψυχολόγοι για τους λαθρομετανάστες αλλά οι συνάδελφοι λόγο των περικοπών του υπουργείου μας δεν έχουν σαπούνι για να πλύνουν τα χέρια τους μετά την πολύωρη υπηρεσία τους με τους κρατούμενους.
Κύριοι, για εμάς τους απλούς στρατιώτες σε αυτό τον σιωπηλό πόλεμο τις λαθρομετανάστευσης ποιος θα ενδιαφερθεί επιτέλους ;

Άλλωστε αφού δεν έχουν προβλήματα ασθενειών στις χώρες τους ,τότε γιατί οι "γιατροί χωρίς σύνορα" πάνε σε αυτές τις χώρες για να τους περιθάλψουν?
Αντί λοιπόν να γράφονται αναφορές που περισσότερο δημιουργούν προβλήματα από ότι επιλύουν καλύτερα να μην γράφονται καθόλου.

Δυστυχώς για τους φορολογουμένους όμως με εκθέσεις και μελέτες συνεχίζετε η απρόσκοπτη χρηματοδότηση για την πλειονότητα των Μ.Κ.Ο. 


κλικ για μεγέθυνση
http://www.eglimatikotita.gr/2011/06/blog-post_6712.html

Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

Ξενοδοχεια ,Καζίνο, ΟΔΙΕ, ΟΠΑΠ στα χέρια της ιταλικής μαφίας"!


Σε μια Κούβα εποχής Μπατίστα της οποίας ο τουρισμός και ο τζόγος θα ελέγχονται από την ιταλική μαφία, θα μετατρέψει την Ελλάδα η κυβέρνησή της, σύμφωνα με δημοσίευμα του γαλλικού περιοδικού L'Usine Nouvelle που έχει εκτενές άρθρο για το ελληνικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων: "Οιδραστηριότητες του τουρισμού, τα καζίνο και οι αλυσίδες ξενοδοχείων που είναι εύκολο να πωληθούν αλλά αποτελούνται από μικρο-μονάδες. Τα καζίνοκινδυνεύουν να πέσουν στα χέρια της ιταλικής μαφίας. Το ίδιο ισχύει για τον OΠΑΠ και τον ΟΔΙΕ που εύκολα θα πέσουν στα χέρια της ιταλικής μαφίας". 
Καταλαβαίνουμε τι μας περιμένει και που ρίχνουν τη χώρα; Τζόγος, πορνεία, ξέπλυμα χρημάτων και ούτω καθ'εξής!
Το δημοσίευμα που δείχνει άριστα ενημερωμένο αφού αναφέρεται με λεπτομέρειες στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, μιλάει για τις εταιρείες-"λύκους" που περιτριγυρίζουν το οικονομικό πτώμα της Ελλάδας, της οποία η κυβέρνηση μέσα σε 20 μήνες κατάφερε να πάει το κόστος δανεισμού των δεκαετών ομολόγων από το 3,5% στο 17% και εκ τούτου να μην μπορεί να προστατευθεί ο δημόσιος πλούτος της χώρας, ετοιμάζουν οι ξένες εταιρείες τα διαμοιράσουν τα ιμάτια της...
«Ποιός θα μπορούσε να επωφεληθεί από τις ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα» έχει τίτλο το δημοσίευμα υπογραμμίζοντας πως οι γαλλικές εταιρείες Veolia, EDF, Bollore είναι ήδη παραταγμένες για μάχη, για την Ελλάδα, όμως ο κίνδυνος που ελλοχεύει είναι η μεταφορά δραστηριοτήτων στο εξωτερικό και χάσιμο θέσεων εργασίας στο εσωτερικό!
Image

Στο δημοσίευμα υπογραμμίζεται πως οι υποψήφιοι αγοραστές είναι δύο ειδών: οι σωστές επιχειρήσεις και οι "λύκοι" οι οποίοι αναζητούν τις πιο χαμηλές τιμές επιχειρήσεων, που δεν πάνε καλά για να τις "σπάσουν" και να τις μεταπωλήσουν".
Σύμφωνα με το περιοδικό, στις δημόσιες επιχειρήσεις, υπάρχουν αυτές που είναι σε άσχημη κατάσταση "χωρίς κέρδη είτε με ελαφρές ζημιές", όπως οι επιχειρήσεις για τις μεταφορές, ειδικότερα ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και ο ΟΣΕ, ενώ υπάρχουν και κερδοφόρες όπως η ΕΥΔΑΠ την οποία θα μπορούσε να διεκδικήσει η γαλλική εταιρεία Veolia.

Για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης επίσης εκτιμάται ότι όποιος το αγοράσει θα έχει κάνει πολύ καλή αγορά και η εταιρεία Bollore θα μπορούσε να είναι υποψήφια. Ο τομέας της ενέργειας αντιμετωπίζεται επίσης με ενδιαφέρον και γίνονται αναφορές για τα ΕΛΠΕ, τη ΔΕΠΑ με την εταιρεία EDF ( γαλλική ΔΕΗ) να προβάλλεται ως " σοβαρός αγοραστής".
Image
"Για το φυσικό αέριο, υπάρχουν πολλοί υποψήφιοι γιατί είναι επικερδές", υπογραμμίζεται.

"Η ΕΛΒΟ ίσως δεν ενδιαφέρει την Renault και Peugeot που έχουν ήδη θυγατρικές σε Ρουμανία, Τουρκία και Ουκρανία, Σλοβακία αντίστοιχα αλλά θα μπορούσε να ενδιαφέρει τη FIAT, η οποία αναζητεί μια βάση στην "Ανατολική Ευρώπη".

Απεναντίας εκτιμάται ότι οι Γάλλοι θα μπορούσαν να διεκδικήσουν την παραχώρηση των αυτοκινητοδρόμων. Τα μπορντέλα ποιος θα τα πάρει; Ή θεωρούνται κυβερνητικά υποκαταστήματα;
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr


http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=21032&Itemid=139

Έχουν ΤΕΤΟΙΟ ΜΙΣΟΣ για την Ελλάδα, που μέχρι λεηλάτησαν το ελληνικό περίπτερο στην Μπιενάλε της Βενετίας

Στόχος βανδαλισμού, με προσβλητικά συνθήματα, έγινε το ελληνικό περίπτερο της Μπιενάλε Τέχνης της Βενετίας. Καταδικάζει το υπουργείο Πολιτισμού, τονίζντας ότι η τέχνη είναι χώρος ελεύθερης έκφρασης και αμφισβήτησης και όχι βιαιοπραγίας ή βανδαλισμών. Στόχος βανδαλισμού, με προσβλητικά συνθήματα, έγινε το ελληνικό περίπτερο της Μπιενάλε Τέχνης της Βενετίας. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ από την ιταλική αστυνομία, άγνωστοι κατέφεραν να εισέλθουν στο εσωτερικό του περιπτέρου τη νύχτα της Τετάρτης, 15 Ιουνίου, παραβιάζοντας το λουκέτο της πλαϊνής πόρτας της ξύλινης εγκατάστασης.


Στη συνέχεια, σκαρφάλωσαν με σκαλωσιά στο εσωτερικό του περιπτέρου, στους τοίχους του οποίου έγραψαν με μαύρο γραφίτη τα συνθήματα “πωλείται” και “μία πατρίδα μεταναστών χωρίς κράτος” στην αγγλική γλώσσα.
Ύστερα από αίτημα της γλύπτριας Διοχάντης, στην οποία και ανήκει το έργο – εγκατάσταση “Beyond Reform”, τοποθετήθηκε γραπτό μήνυμα, με το οποίο οι επισκέπτες πληροφορούνται ότι τα συγκεκριμένα συνθήματα ουδεμία σχέση έχουν με το σύνολο της καλλιτεχνικής δημιουργίας.
Οι ιταλικές αστυνομικές αρχές διεξάγουν έρευνες, ενώ για το συμβάν ενημερώθηκε και το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών.
Για το θέμα εκδόθηκε ανακοίνωση από το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ελληνική πρεσβεία στη Ρώμη και το προξενείο της Ελλάδας στη Βενετία κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να διαλευκανθεί η υπόθεση.
Το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού “καταδικάζει απερίφραστα κάθε πράξη βίας. Η τέχνη είναι ένας κατ’ εξοχήν χώρος ελευθέρας έκφρασης και αμφισβήτησης, η οποία όμως σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να παίρνει τη μορφή βιαιοπραγίας ή βανδαλισμών”.
ΕΘΝΟΣ

Έρχονται δύσκολες στιγμές για την εσωτερική ασφάλεια της χώρας...


Έκτακτη συνάντηση της Γερμανίδας καγκελάριου Α.Μέρκελ και του προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί  λίγα μόνον εικοσιτετράωρα πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 23 και 24 του μήνα με αντικείμενο την ελληνική κρίση και ενώ η χώρα βράζει. 
Μέχρι στιγμής η Γαλλία παραμένει αμετακίνητη στη θέση της, απορρίπτοντας οποιουδήποτε είδους αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, σε αντίθεση με τη Γερμανία που θέτει ως αναγκαία προϋπόθεση τη συμμετοχή ιδιωτών σε ένα δεύτερο πακέτο διάσωσης της χώρας μας.

Σήμερα το Reuters μετέδωσε ότι η Γερμανία θα προτείνει η 5η δόση να πάει για τον Σεπτέμβριο, κάτι τέτοιο όμως δεν είναι βέβαιο κατά πόσο μπορεί να συμβεί χωρίς να έχουμε "πιστωτικό γεγονός" δηλαδή πτώχευση της χώρας.
Παρίσι και Βερολίνο αντιλαμβάνονται ότι δεν έχουν πολύ χρόνο: Στο 78% έφτασαν οι πιθανότητες που παίζονται για την ελληνική χρεοκοπία και στην Αθήνα πρακτικά εδώ και τρεις ημέρες δεν υπάρχει κυβέρνηση.
Η αναταραχή και οι βιαιότητες μπορούν να επεκταθούν σε σημείο που τα χθεσινά επεισόδια να φταντάζουν αστεία. Οι αρχές ασφαλείας ανησυχούν από την συμμετοχή λαθρομεταναστών και ξένων στις βιαιότητες. Η σύλληψη του 33χρονου από το Μπάγκλαντες που έκρυβε σιδερολοστούς σε πάρκο τους έχει κινητοποιήσει, αφού είναι σαφές ότι υπάρχει σχέδιο.
Λύση δεν υπάρχει, όχι με τον Ε.Βενιζέλο στο Οικονομικών, ούτε με τον τον ίδιο τον ... Κέϊνς να ανασταινόταν και να αναλάμβανε το ΥΠΟΙΚ. Aν είναι τυχερός ο νέος ΥΠΟΙΚ θα πάρει την 5η δόση και μετά βλέπουμε. Το Μεσοπρόθεσμο προφανώς θα ψηφιστεί και αυτό που θα ακολουθήσει στη χώρα από άποψη οικονομικής ύφεσης θα κάνει να μοιάζει το σήμερα με περίοδο οικονομικής ευδαιμονίας.
Αυτά που έρχονται τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες στη χώρα, μέχρι να γίνουν εκλογές και να πάμε σε πολυκομματική κυβέρνηση, δεν θα έχουν ξαναγίνει από το 1949. Και θα αφορούν άμεσα θέματα ασφάλειας...
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr


http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=20989&Itemid=86

Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Τι θα μας συμβεί, εάν χρεοκοπήσει η Ελλάδα;


  • Γράφει ο Βασίλης Βιλιάρδος*
"Η ημιμάθεια είναι χειρότερη της αμάθειας", λέει μία σοφή ελληνική ρήση, το περιεχόμενο της οποίας βρίσκει την απόλυτη εφαρμογή του, σ' αυτό που βιώνουμε σήμερα ως Έλληνες και έχει να κάνει με μία επικείμενη χρεοκοπία της χώρας. Πώς φτάσαμε σ' αυτό το κρίσιμο ιστορικά σημείο στην Ελλάδα, ποιος ευθύνεται και τι θα σημάνει η επόμενη μέρα της πτώχευσης για τη χώρα γενικά και καθέναν από εμάς ειδικότερα;
Κύριε Βιλιάρδε, καταρχάς, νομίζω ότι θα πρέπει να αποσαφηνίσουμε ορισμένους όρους, που ακούμε καθημερινά και των οποίων την έννοια δε γνωρίζουμε οι περισσότεροι από εμάς. Τι σημαίνει λοιπόν χρεοκοπία και τι είναι στάση πληρωμών; 
Η χρεοκοπία και η στάση πληρωμών, η πτώχευση επίσης, είναι συνώνυμες έννοιες. Ουσιαστικά υποδηλώνουν την αδυναμία μίας χώρας να εξοφλήσει τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της – κυρίως βέβαια αυτές, για τις οποίες έχει εκδώσει "υποσχετικές" πληρωμής τους, δηλαδή ομόλογα δημοσίου. 

Τι σημαίνει ελεγχόμενη χρεοκοπία και σε τι διαφέρει από την πτώχευση μίας χώρας;

Η ελεγχόμενη χρεοκοπία είναι το αποτέλεσμα της καθυστέρησης, του διακανονισμού καλύτερα της πληρωμής των υποχρεώσεων μίας χώρας, με τη συμφωνία των πιστωτών της.

Η απλή χρεοκοπία είναι η μονομερής στάση πληρωμών - αυτή δηλαδή, η οποία δεν προϋποθέτει τη συμφωνία των πιστωτών. 


Η χρεοκοπία αφορά στο σύνολο των ληξιπρόθεσμων χρεών μίας χώρας, ή και σε μέρος αυτών;

Αφορά συνήθως μέρος των υποχρεώσεων μίας χώρας, αυτών ουσιαστικά που τη δεδομένη στιγμή δεν μπορεί να πληρώσει. Στη συνέχεια όμως, επεκτείνεται σε όλες τις υπόλοιπες, αφού εκμηδενίζεται η πιστοληπτική ικανότητα της και επιδεινώνεται η ρευστότητα της. 

Η επέλευση της χρεοκοπίας προϋποθέτει και "επίσημη κυβερνητική εξαγγελία" ή βγαίνει και από τα συμφραζόμενα; Στην Ελλάδα, τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή; Με άλλα λόγια... Έχουμε χρεοκοπήσει και δεν το λέμε, όπως ακούγεται;

Συνήθως, εξαγγέλλεται από την εκάστοτε κυβέρνηση, πριν ακόμη συμβεί, αν και δεν αποτελεί προϋπόθεση, αφού επέρχεται αυτόματα, όταν η χώρα παύει να πληρώνει τους πιστωτές της.

Φυσικά και δεν έχουμε χρεοκοπήσει, αφού δεν υπάρχουν ακόμη "διαμαρτυρημένα" ομόλογα ή ανεξόφλητες "διαταγές πληρωμής". 

Αυτά που ακούγονται περί χρεοκοπίας είναι μάλλον ανεύθυνα. Σε κάθε περίπτωση, η χώρα μας έχει τεράστια προβλήματα ρευστότητας, αλλά δεν είναι χρεοκοπημένη, αφού το ενεργητικό της (περιουσιακά στοιχεία), είναι τουλάχιστον ίσο με το παθητικό (δημόσιο χρέος).

Δυστυχώς όμως, δεν καταρτίζονται Ισολογισμοί για τα κράτη, οπότε δεν μπορούμε ουσιαστικά να τα συγκρίνουμε μεταξύ τους, ούτε να γνωρίζουμε την καθαρή θέση τους. 


Οι πολίτες κατηγορούν τους πολιτικούς, οι πολιτικοί τη φοροδιαφυγή των πολιτών. Τελικά, ποιος φταίει για τη χρεοκοπία μίας χώρας; Ποια είναι τα αίτια γενικά και γιατί φτάσαμε ως εδώ στην Ελλάδα ειδικά;

Η φοροδιαφυγή των Ελλήνων, αν και απόλυτα κατακριτέα, δεν είναι σημαντικά μεγαλύτερη από αυτήν των υπολοίπων κρατών. Μεγάλο πρόβλημα για την Ελλάδα είναι η φοροαποφυγή των πολυεθνικών, επειδή αφενός μεν έχουν κατακλύσει τη χώρα μας, αφετέρου εμείς δεν έχουμε επεκταθεί αρκετά στο εξωτερικό. 

Για τη χρεοκοπία μίας χώρας, όπως και μίας επιχείρησης, φταίει αναμφίβολα ο εκάστοτε διαχειριστής - στην προκειμένη περίπτωση λοιπόν, η πολιτική ηγεσία. Φυσικά όχι μόνο η σημερινή κυβέρνηση, παρά το ότι διαχειρίστηκε λανθασμένα την κρίση δανεισμού, την οποία η ίδια προκάλεσε σε μεγάλο βαθμό.

Το σφάλμα έρχεται από το παρελθόν, κατά τη διάρκεια του οποίου δεν λήφθηκαν τα απαιτούμενα μέτρα αποφυγής της κρίσης, ενώ η χώρα μας υπερχρεώθηκε. Τα σημαντικότερα αίτια της σημερινής μας κατάστασης είναι: 


(α) Το ελλειμματικό ισοζύγιο μας (οι εισαγωγές μας είναι κατά πολύ υψηλότερες από τις εξαγωγές, καταναλώνουμε περισσότερα από όσα παράγουμε), το οποίο επιδεινώθηκε μετά την είσοδο μας στην Ευρωζώνη - μεταξύ άλλων, σαν αποτέλεσμα της "μερκαντιλιστικής" πολιτικής εσωτερικής υποτίμησης που ακολούθησε η Γερμανία. 

(β) Οι τόκοι, σε συνδυασμό με το υψηλό δημόσιο χρέος μας, το οποίο αυξήθηκε επειδή μπορούσαμε να δανειζόμαστε ευκολότερα, ως κράτος-μέλος της Ευρωζώνης. Από τα 20 δις € περίπου του ελλείμματος μας, τα 15 δις € είναι τόκοι – αυξανόμενοι συνεχώς. Εάν δεν επιβαρυνόμαστε με τόκους, το έλλειμμα μας θα ήταν σύντομα κάτω του 3% του ΑΕΠ μας (συμβαίνει και σε πολλές άλλες χώρες). Εάν δε τα επιτόκια ήταν χαμηλότερα κατά 2-3%, τότε το έλλειμμα μας θα ήταν απόλυτα διαχειρίσιμο.
(γ) Η αποβιομηχανοποίηση της Ελλάδας, για την οποία ευθυνόμαστε όλοι μας – ειδικά όμως το κράτος, αφού το μεγαλύτερο πρόβλημα μας δεν είναι η μειωμένη ανταγωνιστικότητα μας, ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων ή το φορολογικό περιβάλλον, αλλά η σχεδόν ανύπαρκτη λειτουργικότητα των κρατικών υπηρεσιών μας (γραφειοκρατία, διαφθορά, διαπλοκή, εμπόδια στο άνοιγμα/κλείσιμο εταιριών κλπ.). 

Μια χώρα της Ευρωζώνης κινδυνεύει να χρεοκοπήσει ή δε θα το επιτρέψουν οι Ευρωπαίοι εταίροι;

Είναι κάτι, στο οποίο μόνο με υποθέσεις μπορεί να απαντήσει κανείς. Σε γενικές γραμμές πάντως το ΔΝΤ, ένας σύνδικος πτώχευσης ουσιαστικά, αναλαμβάνει την διαδικασία αποφυγής της χρεοκοπίας των κρατών.

Συνήθως δεν επιτρέπει τη στάση πληρωμών, λεηλατώντας κυριολεκτικά την περιουσία των θυμάτων του – κάτι που φαίνεται να επαναλαμβάνεται και στην περίπτωση της Ελλάδας. 


Η Ελλάδα δεν είναι η μόνη αδύναμη οικονομία μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης. Μία ενδεχόμενη χρεοκοπία της, μπορεί να συμπαρασύρει και τις υπόλοιπες αδύναμες οικονομίες και το αντίστροφο;

Η Ελλάδα φυσικά δεν είναι η μόνη αδύναμη οικονομία της Ευρωζώνης. Εκτός αυτού, το πρόβλημα της είναι μόνο το δημόσιο, αφού ο ιδιωτικός τομέας της (τράπεζες, επιχειρήσεις, νοικοκυριά) είναι με απόσταση ο πλέον υγιής της Ευρώπης. Το συνολικό χρέος μας, δημόσιο και ιδιωτικό, είναι επίσης από τα χαμηλότερα μεταξύ των δυτικών, ανεπτυγμένων οικονομιών.

Μία ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας, αφενός μεν θα συμπαρασύρει τις υπόλοιπες οικονομίες της Ευρωζώνης, όχι μόνο τις αδύναμες, αφετέρου θα σημάνει την αρχή του τέλους της ζώνης του Ευρώ, ενώ πιθανότατα θα πυροδοτήσει μία νέα παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση άνευ προηγουμένου.

Το αντίστροφο θα μπορούσε να συμβεί επίσης, αφού οι χώρες που έχουν υιοθετήσει ένα κοινό νόμισμα, λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία. 


Τελευταία, γίνεται πολύς λόγος για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και επιστροφή στη δραχμή. Είναι εφικτή η έξοδος; Και από τι κινδυνεύει η Ελλάδα, εάν επιστρέψει στο παλιό της νόμισμα; 

Η Ελλάδα δεν μπορεί να υποχρεωθεί στην έξοδο της από την Ευρωζώνη – ίσως μόνο να το αποφασίσει η ίδια, "κοινή συναινέσει".

Η επιστροφή στη δραχμή, υπό τις παρούσες συνθήκες, θα ήταν έγκλημα. Μεταξύ άλλων, το νέο νόμισμα θα υποτιμούταν αμέσως, τουλάχιστον κατά 50% - με αποτέλεσμα να αυξηθεί αντίστοιχα το συνολικό εξωτερικό χρέος, δημόσιο και ιδιωτικό, σε επίπεδα που θα ήταν αδύνατον να αποπληρωθεί.

Τέλος, θα ήταν μάλλον δεδομένη η επιδρομή στις τράπεζες (bank run) και η χρεοκοπία τους, γεγονός που θα είχε συνέπειες για πολλές άλλες χώρες της Α. Ευρώπης, στις οποίες οι τράπεζες μας διατηρούν υποκαταστήματα.


Ας μιλήσουμε για την επόμενη μέρα της χρεοκοπίας. Ποια είναι η τύχη των δανείων και τι επακόλουθα θα έχει η όποια τύχη τους για την οικονομία της Ελλάδας;

Τα δάνεια φυσικά δεν μηδενίζονται, αφού οι πιστωτές δεν θα πάψουν να ζητούν την πληρωμή τους, με κάθε τρόπο – πόσο μάλλον τα "ενυπόθηκα" της Τρόικας. 

Τα αποτελέσματα της χρεοκοπίας ενός κράτους στην Οικονομία του είναι καταστροφικά. Αμέσως μετά ακολουθεί:

(α) μία πολύ μεγάλη τραπεζική κρίση (οι τράπεζες είναι συνήθως αυτές που κατέχουν σημαντικό μέρος των ομολόγων δημοσίου, τα οποία υποχρεούνται να "αποσβέσουν", ενώ οι επισφάλειες τους εκσφενδονίζονται στα ύψη),

(β) μία εκτεταμένη οικονομική κρίση (η εσωτερική ζήτηση μειώνεται, οι επενδυτές αποσύρουν μαζικά το σύνολο των χρημάτων τους, η παραγωγή συρρικνώνεται, ο πληθωρισμός "καλπάζει", το χρηματιστήριο καταρρέει, η αγορά των ακινήτων επίσης, λόγω απουσίας αγοραστών κλπ.) και

γ) μία νομισματική κρίση (οι ξένοι επενδυτές «αποφεύγουν» για μεγάλο χρονικό διάστημα τη "χρεοκοπημένη" Οικονομία). 


Ειδικά, όσον αφορά στους πολίτες. Με τι ισοδυναμεί η κρατική χρεοκοπία; Τι θα συμβεί με τα δάνεια που έχει κανείς, αλλά και με τις καταθέσεις του; Και πόσο θα αλλάξει η καθημερινότητα των πολιτών; 

Ή χρεοκοπία ενός κράτους σημαίνει πρακτικά για τους Πολίτες του τη ραγδαία κατάρρευση του βιοτικού επιπέδου τους, όπως και τη μείωση των αποταμιεύσεων τους, είτε επειδή είναι πιστωτές του κράτους τους, είτε επειδή το νόμισμα υποτιμάται σημαντικά (δεν ισχύει για τις χώρες του Ευρώ) – ενώ τα δάνεια τους παραμένουν ως έχουν, οπότε αδυνατούν να τα αποπληρώσουν. 

Συνήθως δεν προλαβαίνουν να πάρουν πολλά χρήματα από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, αφού για κάποιο διάστημα επιτρέπονται μόνο περιορισμένες αναλήψεις.

Η έμμεση επιβάρυνση τους όμως από τα καταστροφικά αποτελέσματα στην Οικονομία του κράτους (τράπεζες, επιχειρήσεις κλπ.) είναι πολύ πιο επώδυνη, κυρίως λόγω της υψηλής ανεργίας που ακολουθεί, καθώς επίσης της απώλειας όλων σχεδόν των κοινωνικών παροχών (παιδεία, υγεία κλπ.) που απολάμβαναν.

Για την καθημερινότητα σημαίνει φτώχεια, τεράστια αύξηση της εγκληματικότητας, εξαθλίωση ενός μεγάλου μέρους της κοινωνίας κλπ. 


Με ποιους τρόπους μπορεί να αποφευχθεί η κρατική χρεοκοπία;

Η κρατική χρεοκοπία μπορεί σε γενικές γραμμές να αποφευχθεί με τον δραστικό περιορισμό των δημοσίων δαπανών, με την αύξηση των φόρων (χωρίς όμως την πρόκληση στασιμοπληθωρισμού), με διάφορους καταναγκαστικούς τρόπους μεταφοράς της ιδιωτικής περιουσίας στο δημόσιο (ειδική φορολόγηση κλπ.) ή/και με τον πληθωρισμό – ο οποίος όμως, αν και η καλύτερη δυνατή μέθοδος όλων, στην περίπτωση της Ευρωζώνης δυστυχώς δεν εξαρτάται από το εκάστοτε κράτος.

Στόχος είναι εν πρώτοις η επίτευξη πρωτογενών (προ τόκων) πλεονασμάτων στον προϋπολογισμό, έτσι ώστε να μπορέσει η χώρα να δανείζεται από τις αγορές. 


Στην Ελλάδα, υπάρχει κάποιο άλλο μέτρο, που δεν "επιστρατεύτηκε" και μπορεί να βοηθήσει; Ειδικά ως προς τις αποκρατικοποιήσεις, μπορούν στο κρίσιμο αυτό σημείο, να αποτελέσουν λύση;

Οι αποκρατικοποιήσεις, τουλάχιστον υπό τις σημερινές αξίες των περιουσιακών στοιχείων της χώρας μας, δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση λύση – ίσως μόνο αυτές των ζημιογόνων, μη κοινωφελών και μη στρατηγικών επιχειρήσεων. 

Η Ελλάδα οφείλει να απαιτήσει έναν βιώσιμο διακανονισμό του δημοσίου χρέους της, με χαμηλά επιτόκια και με τον παράλληλο "συμψηφισμό" των γερμανικών αποζημιώσεων - χωρίς τον αποκλεισμό της από τις αγορές και τη λεηλασία του εθνικού πλούτου της (παραμένοντας φυσικά εντός της Ευρωζώνης, αφού κανένας δεν μπορεί να απαιτήσει την έξοδο της).

Στην καλύτερη περίπτωση, ένα σχέδιο Μάρσαλ για την οικονομία της, ανάλογο με αυτό που προσφέρθηκε στη Γερμανία από τις Η.Π.Α. 


Εδώ και καιρό, ο πρωθυπουργός ζητά τη συναίνεση των πολιτικών κομμάτων, κάτι που δεν έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα. Πώς βοηθά πρακτικά η συναίνεση και κατά πόσο έχει παρέλθει το κρίσιμο διάστημα, που θα μπορούσε πράγματι να εξυπηρετήσει το ρόλο της;

Η συναίνεση των πολιτικών κομμάτων σήμερα, όταν η χώρα μας κυβερνάται ήδη από εξωθεσμικούς οργανισμούς, σημαίνει ουσιαστικά κατάλυση της δημοκρατίας. Εάν τα πολιτικά κόμματα συνεργάζονταν, στενά και αποτελεσματικά, από τις αρχές του 2009 (το αργότερο), θα υπήρχε σίγουρα λύση.

Τώρα όμως είναι μάλλον αργά, εκτός εάν αποφασίσουν όλα μαζί να αντισταθούν, από κοινού με τους Πολίτες, στην επέλαση των αγορών, καθώς επίσης στις ηγεμονικές βλέψεις της Γερμανίας. 


Απαιτείται λοιπόν μία έντιμη συναίνεση ακομμάτιστων πολιτικών και Πολιτών, στα πλαίσια ενός νέου "κοινωνικού συμβολαίου" - εάν θέλουμε πραγματικά να κερδίσουμε τον πόλεμο, με τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Προφανώς, η ολοκληρωτική εξάλειψη της ατιμωρησίας των πολιτικών, θα ήταν εκ των "ουκ άνευ" ενός τέτοιου "συμβολαίου". 

Πιστεύετε ότι ειδικά στην Ελλάδα, έχει αποφευχθεί ο κίνδυνος; Ήδη ενάμιση μήνα, αν όχι και λιγότερο, από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου του 2009, υπήρχε φημολογία, ότι η Ελλάδα κινδυνεύει με πτώχευση. Από τότε έχουν γίνει βήματα; Έχουν πιάσει τόπο οι θυσίες του ελληνικού λαού;

Φυσικά και δεν έχει αποφευχθεί ο κίνδυνος – το αντίθετο μάλιστα, έχει αυξηθεί σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. Η διαχείριση της κρίσης δανεισμού μετά τις εκλογές ήταν καταστροφική – επίσης καταστροφική ήταν η διαχείριση της κρίσης χρέους πριν από τις εκλογές.

Έχουν γίνει πολλά βήματα προς τα πίσω και οι όποιες θυσίες του ελληνικού λαού είναι μέχρι στιγμής χωρίς αποτέλεσμα.


Εάν τελικά ξεπεράσουμε τον κίνδυνο και η Ελλάδα δε χρεοκοπήσει, τι κληρονομιά" θα αφήσουν οι διαδοχικοί διεθνείς δανεισμοί για τις επόμενες γενιές; 

Εάν η Ελλάδα δεν διακανονίσει μακροπρόθεσμα το χρέος της με χαμηλά επιτόκια, εάν δεν επιλύσει σωστά τα προβλήματα του ισοζυγίου της, καθώς επίσης εάν δεν αρχίσει να παράγει, καταναλώνοντας λιγότερο και κυρίως ελληνικά προϊόντα, οι επόμενες γενεές αφενός μεν θα υποφέρουν οικονομικά, αφετέρου δε θα είναι πολίτες ενός προτεκτοράτου κάποιας δυτικής χώρας. 

Η χρεοκοπία μπορεί να μεταμορφωθεί σε κάτι "θετικό"; Έχουν υπάρξει παραδείγματα χωρών, που χρεοκόπησαν κι όμως κατόρθωσαν να ορθοποδήσουν και να γίνουν ίσως και δυνατότερες οικονομικά; 

Δεν νομίζω ότι η χρεοκοπία έχει κάτι το θετικό. Τα αποτελέσματα της είναι πάντοτε επώδυνα, ενώ συμβάλλει μόνο υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις (για παράδειγμα, το σχέδιο Μάρσαλ μετά τη χρεοκοπία της Γερμανίας και τη διαγραφή χρεών εκ μέρους των πιστωτών της), στο να ενδυναμωθεί οικονομικά μία χώρα.

Για πολλές δεκαετίες δε οι Πολίτες μίας χρεοκοπημένης χώρας, όπως αποδείχθηκε από την ασιατική κρίση, παραμένουν σε κατάσταση "μετατραυματικού σοκ". 


Εάν τελικά, η Ελλάδα κηρύξει πτώχευση, από την εμπειρία σας, με ποιους τρόπους και σε πόσο βάθος χρόνου κρίνετε, ότι θα ανακάμψει οικονομικά;

Εξαρτάται από τον τρόπο με τον οποίο η νέα κυβέρνηση (τα υφιστάμενα κόμματα και οι κυβερνήσεις συνήθως χάνονται για πάντα) θα διαχειρισθεί την ενδεχόμενη πτώχευση.

Συνήθως πάντως, η ανάκαμψη ξεκινάει αμέσως μετά τη χρεοκοπία – όχι όμως για τους μισθωτούς, τους εργαζομένους και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, για τους οποίους η ανάκαμψη αργεί ακόμη και δεκαετίες. 


Το τελευταίο διάστημα, έχουν οργανωθεί και πραγματοποιούνται διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, αγανακτισμένων πολιτών, σε πολλές περιοχές της χώρας. Υπάρχει περίπτωση, αυτή η "ανυπακοή" ή έστω αντίδραση, να επιβαρύνει με κάποιον τρόπο τη χώρα;

Ουσιαστικά ένα κράτος χρεοκοπεί, όταν οι Πολίτες του επιδείξουν "ανυπακοή" - εάν "επαναστατήσουν", δηλαδή και εμποδίσουν την εφαρμογή των καταναγκαστικών και λοιπών μέτρων που επιβάλλονται από την κυβέρνηση τους. 
Εν τούτοις, τουλάχιστον όσον αφορά μία πάμπλουτη, πολλαπλά προικισμένη χώρα, όπως είναι η Ελλάδα, μία χώρα που ευρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα, αποτελεί πειραματόζωο μίας νέας "τάξης πραγμάτων" και επιχειρείται η λεηλασία της, τα πράγματα διαφέρουν. 

Στην προκειμένη περίπτωση λοιπόν είναι ακριβώς σαν να δεχόμαστε την επίθεση ενός εχθρού, ο οποίος επιχειρεί να εισβάλλει στα σύνορα μας (μέσω αυτών δε στην υπόλοιπη Ευρωζώνη).

Επομένως, οφείλουμε να αντισταθούμε άμεσα και με κάθε τρόπο, ει δυνατόν βέβαια ειρηνικά και χωρίς να προκαλέσουμε εσωτερικές αναταραχές ή εμφυλίους πολέμους.
* Ο κ. Βασίλης Βιλιάρδος σπούδασε οικονομικά στην ΑΣΟΕΕ και έκανε μεταπτυχιακά στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου. Δραστηριοποιήθηκε για σχεδόν 20 χρόνια στο εξωτερικό, με ιδιόκτητη επιχείρηση. Σήμερα ζει και εργάζεται στην Ελλάδα ως Εκδότης και Σύμβουλος Επιχειρήσεων.